Старо купатило у Јошаничкој Бањи

С Википедије, слободне енциклопедије
Старо купатило у Јошаничкој Бањи
Старо купатило
Опште информације
МестоЈошаничка Бања
ОпштинаРашка
Време настанка18. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Старо купатило у Јошаничкој Бањи је део бањског комплекса,[1] као најстарија грађевина за коришћење термалне воде, подигнут у 18. веку. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[2]

Купатило је изграђено у периоду турске окупације, са свега две просторије и очито је саграђен за лековиту бању, каплиџу. Главни део објекта има степеничасто укопани базен и наткривен је плитком слепом куполом, а друга просторија је предвиђена за парење. Кров је четвороводан, покривен ћерамидом, док су фасаде су скромно обрађене.

Старо купатило поред архитектонских и историјских поседује и балнеолошке вредности.[3]

Заједничким улагањем Министарства трговине, туризма и телекомуникација и општине Рашка, купатило је 2019. године потпуно реновирано.[4][5]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дугалић, Мирољуб. „Бања уместо капије Копаоника”. Politika Online. Приступљено 2021-01-26. 
  2. ^ „Старо Купатило у Јошаничкој Бањи”. Општина Рашка-званична презентација. Архивирано из оригинала 04. 10. 2016. г. Приступљено 29. 9. 2016. 
  3. ^ „Старо купатило у Јошаничкој Бањи”. www.raska.gov.rs. Приступљено 2021-01-26. 
  4. ^ Petrović, Branislava (23. 5. 2019). „Tokom juna otvaranje novog spa kompleksa u Jošaničkoj banji - U ponudi obnovljeni turski hamam, blatno kupatilo, bazen sa termalnom vodom, finska sauna... (FOTO)”. ekapija.com. Приступљено 6. 4. 2020. 
  5. ^ „Ревитализација Јошаничке Бање | Завод за заштиту споменика културе Краљево” (на језику: српски). Приступљено 26. 1. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]