Шкотски теријер

С Википедије, слободне енциклопедије
Шкотски теријер
ПореклоШкотска
Особине
Тежина Мужјак 8.5–10 kg
Женка 8–9.5 kg
Висина Мужјак 25 cm
Женка 25 cm
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Шкотски теријер је раса паса која се узгаја у Шкотској.

Пас се користи за лов на лисице, јазавца и многе друге животиње које се укопавају. У Шкотској постоји много раса теријера, али ова је добила име шкотски захваљујући капетану Г. Мураиу и С. Е. Схирлеиу, који су радили на побољшању расе. Усмерени развој тече од почетка 19. века. Стандард је усвојен у Великој Британији 1883. године. Раса је распрострањена скоро широм света[1].

Опис[уреди | уреди извор]

Шкотски теријер је низак пас за рад у рупи; упркос кратким ногама, они су активни и окретни.

Глава је дуга, али пропорционална. Лобања и њушка су исте дужине. Лобања је равна и широка, прелаз од чела до њушке је изражен. Нос је округао, црн. Зуби су дуги и имају маказаст загриз. Очи су бадемасте, смеђе, широко постављене и дубоко. Уши су танке, зашиљене, постављене високо, не баш близу једна другој.

Врат је импресиван и мишићав, горња линија је равна, леђа су прилично кратка и снажна. Груди су широке, ребра су заобљена и положена уназад.

Реп је средње дужине, сужава се према крају, постављен је окомито и може бити благо закривљен.

Рамена су дуга и нагнута, ноге су равне. Бутине су дубоке, метатарзалне кости кратке и јаке. Задње ноге су нешто мање од предњих ногу. Покрети шкотског теријера су глатки и слободни.

Длака је дуга и припијена, двострука: поддлака је густа и мека, спољна длака тврда и густа, слична жици. Длака добро штити пса од лошег времена. Боја црна, пшенична или тиграста.

Висина је 25-28 цм, а тежина 8,5-10,5 кг[2].

Карактер[уреди | уреди извор]

Шкотски теријер је сладак, живахан, издржљив пас са одлучним и упорним карактером. Многи људи верују да су шкотски теријери веома поносни и тврдоглави пси са својим унутрашњим светом и потребама. Међутим, овим теријерима је заиста потребна љубав својих власника.

Шкотске теријере често називају "великим псом у малом пакету" јер, упркос малом расту, имају веома моћне зубе и вратове. Одлично тренирају, не лају без разлога, иако могу да се заузму за себе. Имају огромну резерву снаге и енергије и добро се прилагођавају животу у граду и на селу. Вуна добро штити у свим временским условима. Потребна је редовна вежба и дуге шетње[3].

Здравље[уреди | уреди извор]

Теријери су предиспонирани на многе врсте рака (нарочито рак крви, рак желуца и неке друге). Истраживања су показала да се рак најчешће јавља код женки старијих од 11 година. У просеку, теријери живе до 13 година[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ dcwd. „Home Scottish Terrier Club of America -”. Scottish Terrier Club of America (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-13. 
  2. ^ Greyhound, Teton NewMedia, 2012, стр. 248—252, Приступљено 2024-03-13 
  3. ^ Green, James E. (1894). The Scottish terrier and the Irish terrier : their history, characteristics and development to the present standard, etc. Boston: G.R. Willis, printer. 
  4. ^ „ŠKOTSKI TERIJER”. Kinološki savez Republike Srbije (на језику: српски). Приступљено 2024-03-13.