Chiles en nogada

С Википедије, слободне енциклопедије
Chile en nogada
Врста јелаПуњено поврће
Место порекла Мексико
Регије или државаПуебла
Део националне кухињеМексичка кухиња
Температура сервирањаСобна температура
Главни састојципоблано, павлака, пикадиљо, орах, нар
  Медији: Chile en nogada


Chiles en nogada је мексичко јело од поблано чили паприка пуњено пикадиљом, преливено кремастим сосом на бази ораха, названим nogada, семеном нара и першуном а обично се служи на собној температури.

Крем сос обично садржи млеко, павлаку, свежи сир, шери и орахе. Ораси, који дају сосу nogada име (nogal на шпанском значи „дрво ораха“)[1], традиционално су од култивара nogal de Castilla (кастиљски орах). У неким случајевима, пекан може да замени или допуне орахе.

Традиционална сезона прављења и једења овог јела у централном Мексику је август и прва половина септембра, када се нар појављује на тржиштима региона и започињу свечаности националне независности.[2] Боја јела - зелени поблсно, бели сос, црвени нар - продубљују патриотска удружења, јер су то главне боје заставе Мексика.

Традиционални chile en nogada је из Пуебле; везан је за независност ове земље, јер се каже да су први пут били спремни да угосте будућег цара Агустина де Итурбидеа када је дошао у град након потписивања Уговора из Кордобе. Ово јело је понос за становнике Пуебле.[3]

Неки мексички историчари верују да су изумитељи овог јела Monjas Clarisas, мада други мисле да су то Madres Contemplativas Agustinas из самостана Санта Моника, Пуебла.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ASALE, RAE-; RAE. „nogal | Diccionario de la lengua española”. «Diccionario de la lengua española» - Edición del Tricentenario (на језику: шпански). Приступљено 2021-03-09. 
  2. ^ „Pomegranates: September's Gift To Mexican Cuisine”. MexConnect (на језику: енглески). 2020-07-16. Приступљено 2021-03-09. 
  3. ^ „New York Post”. New York Post (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-09. 
  4. ^ Rural, Secretaría de Agricultura y Desarrollo. „El emblemático platillo #HechoEnMéxico”. gob.mx (на језику: шпански). Приступљено 2021-03-09.