Dragoslav Stojanović

С Википедије, слободне енциклопедије

Dragoslav Stojanović (Vrbica,[1] 27. januar 18901945) bio je srpski slikar, pedagog, grafičar i karikaturista.[2] Poznato je da je tvorac plakata „Majko Srbijo pomozi” kojim je tokom Drugog svetskog rata pozivao građane Srbije da pomognu svom narodu pobeglom od ustaških zločina.

Biografija[уреди | уреди извор]

Izgled plakata „Majko Srbijo pomozi”

Dragoslav Stojanović rođen je od oca Tanasija, kafedžije i majke Zorke. Kršten je 4. februara te godine. Slikarski talenat Dragoslava Stojanovića prepoznali su njegovi roditelji i podržali ga u njegovom usavršavanju. Zahvaljujući njima, Dragoslav je 1905.godine upisao novoosnovanu Umetničko-zanatsku školu takozvanu Realku u Beogradu, kojom je rukovodio ugledni slikar Rista Vukanović. Komunisti su ga streljali 1945. godine, zbog njegovog plakata „Majko Srbijo pomozi” – simbol pomoći vlade Milana Nedića srpskim izbeglicama iz Hrvatske i Bosne za vreme Drugog svetskog rata.[3] Postoje podaci da je isključen iz Udruženja likovnih umetnika Srbije na sednici održanoj 17. februara 1945. godine i računa se da je ubrzo posle toga ubijen. Bio je jedan od pedagoga koji je predavao Mileni Pavlović-Barili. Nije imao dece, a njegova žena, Ruskinja poreklom, živala je dugo godina posle njegovog ubistva u Budimpešti.

Školovanje[уреди | уреди извор]

Stojanović je u Beogradu,[4]1905.godine upisao i završio šest semestara novoosnovane Umetničko-zanatske škole[5]. Bio je veliki majstor karikature i crteža, vrsni pedagog, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj štampi i kulturi između dva rata.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Историја Аранђеловца – Општина Аранђеловац” (на језику: српски). Приступљено 2022-03-16. 
  2. ^ „АРАНЂЕЛОВАЧКИ ВЕЛИКАНИ – Драгослав Стојановић”. www.stvarnost.rs (на језику: српски). Приступљено 2022-03-16. 
  3. ^ „Drugi Svetski rat”. 
  4. ^ „Насловна”. Град Београд - Званична интернет презентација | Насловна (на језику: српски). Приступљено 2022-03-16. 
  5. ^ Краљевска уметничка школа у Београду (на језику: српски), 2022-01-25, Приступљено 2022-03-16 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]