Заштита шума

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Forest protection)
Обезбеђење за заштиту шума у Литванији

Заштита шума је грана шумарства која се бави очувањем или побољшањем шуме и спречавањем и контролом оштећења шума која су настала природним путем или су их проузроковали људи (примери - ватра, животиње, инсекти, гљивице, штетне биљке и неповољни климатски услови).

Заштита шума такође има правни статус, а поред оштећења која укључују људски утицај, бави се и шумском патологијом. Због тога, постоје парадоксалне сугестије широм света поводом заштите шума.

У земљама у којима се говори немачки језик, заштита шуме усмерила би се на биотске и абиотске факторе који нису повезани са криминалом. Заштићена шума није исто што и заштита шума. Ови изрази могу довести до забуне у енглеском језику, мада су и на другим језицима јаснији. Као резултат тога, читање енглеске литературе може бити проблематично за нестручна лица због локализације и повезаности значења.

Типови лошег утицаја човека које заштита шума настоји да спречи укључују:

  • Агресивна или неодржива пољопривреда и сеча шума
  • Загађење земљишта на коме расту шуме
  • Проширење развоја града узроковано повећањем популације, што резултира ширењем града[1]

Откуп земљишта[уреди | уреди извор]

Једна једноставна врста заштите шума јесте куповина земљишта у циљу заштите или засађивања дрвећа (пошумљавање). То такође може значити управљање шумама или означавање подручја попут природних резервоара, која су препуштена сами себи.[2] Међутим, сама куповина парчета земље не спречава друге да га користе за ловокрађу и илегалну сечу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Schmitt, C.; Burgess, N. (2009). „Global analysis of the protection status of the world's forests”. Biological Conservation. 142 (10): 2122—2130. doi:10.1016/j.biocon.2009.04.012. 
  2. ^ Lund, H. Gyde (2006). Definitions of Forest, Deforestation, Afforestation, and Reforestation. Gainesville, VA: Forest Information Services.