Клека (врста)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Juniperus communis)

Клека
Juniperus communis
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
J. communis
Биномно име
Juniperus communis
Распрострањеност врсте

Клека,[2] боровица,[3] клек обични,[2] боровица обична[2] или вења[2] (лат. Juniperus communis), врста је четинара из породице чемпреса[4] (лат. Cupressaceae). За ову врсту се понекад користи и назив смрека,[2] али клеку не треба мешати са правом смреком или смрчом.

Опис[уреди | уреди извор]

Грм клеке
Плод клеке
Урбани пример

Клека је зимзелени четинар, који расте као мало дрво или грм (што зависи од станишта). Игличасти листови, који су груписани по 3 у пршљену, су у почетку светлозелене боје, а после потамне. Разликују се мушка и женска стабла. Женске шишарке, које се налазе на женским стаблима се опрашују ветром.

Плодови клеке су сочне шишарке, које сазревају две године након цветања. Плодови су прве године јајастог облика и зелени, а друге су округли, пречника 4-12 mm и црно-љубичасте боје. Обично имају три меснате срасле љуспе (понекад шест), од којих свака има по једно семе.[5][6][7]

Семе се шири након што птица поједе плод, свари меснати део плода, а затим семе које је тврдо и не сварљиво, путем измета избаци у спољашњу средину.[5][6][7]

Мушке шишарке су жуте боје, дуге су 2-3 mm и опадају након што ослободе полен, до чега долази у марту и априлу.[5][6][7]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Клека расте на великом делу северне хемисфере, од Северне Америке, преко јужног Гренланда, Европе, источне Азије до северне Африке, где постоје реликтне популације. Расте по кршевитим и крашким теренима, на сунчаним и сувим местима.

Екологија и станиште[уреди | уреди извор]

Ово је углавном пионирска шумска врста, која заузима природне избочине стена и друга места са скелетним земљиштем и обилном сунчевом светлошћу у шумама и светлим шумама, како широколисних тако и четинарских шума (посебно Pinus sylvestris - Betula spp.- Quercus spp.), у којима може добити локалну доминацију након поремећаја (без пожара). Такође преовлађује у екотону између отворених шума и травњака на сиромашним песковитим земљиштима и на стабилизованим пешчаним динама у унутрашњости.

Надморска висина распрострањења се креће од 5 m до 2.400 m нм. Чини се веома равнодушним према типу земљишта и јавља се у сувом песку, насипима креде и растреситим (доломитским) сипиштима, као и у киселом тресету, са ниским или променљивим нивоом подземних вода.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Farjon, A (2013). Juniperus communis. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2013: e. Приступљено 10. 11. 2017. 
  2. ^ а б в г д Пажђерски, Душан Владислав. „Пољско-српскохрватски речник биљака” (PDF). Пројекат Растко. стр. 28. Архивирано из оригинала (PDF) 17. 07. 2018. г. Приступљено 15. 07. 2018. 
  3. ^ „Боровица”. Биолошка разноврсност Србије - bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 17. 07. 2018. г. Приступљено 15. 07. 2018. 
  4. ^ „Чемпреси”. Биолошка разноврсност Србије - bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 17. 07. 2018. г. Приступљено 17. 07. 2018. 
  5. ^ а б в Rushforth, K. (1987). Conifers.
  6. ^ а б в Adams, R. P. (2004). Junipers of the World: The genus Juniperus.
  7. ^ а б в Arboretum de Villardebelle: Juniperus
  8. ^ „Common Juniper”. IUCN RedList. Приступљено 11. 12. 2022. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]