Moj Kovin

С Википедије, слободне енциклопедије
Moj Kovin
TipMesečne novine
IzdavačLO PRESS Kovin
UrednikSvetozar Polić
Osnivanje1997
SedišteBranislava Nušića 27
26220 Kovin
Srbija

Moj Kovin su prve nezavisne lokalne novine u Kovinu.[1] Osnovane su 1997. Osnivač je agencija Lo Press, a glavni i odgovorni urednik je Svetozar Polić, dugogodišnji novinar i direktor Radio Smedereva. Pod sloganom „Svedok lokalnih događaja“ novine su izlazile do 2018. godine. Do 2000-te učestanost je bila dva puta mesečno, a u predizbornim danima pred petooktobarske promene tempo izlaženja bio je dnevni, što je uz prestoničku štampu i novosadski Dnevnik jedini zabeležen slučaj lokalnih novina kao dnevnog izdanja. Zbog kritičkog stava prema režimu Slobodana Miloševića i u vreme tzv. Šešeljevog zakona o informisanju list je preregistrovan neko vreme na adresu nikšićkog Onogošta.

U listu preovlađuju teme s lokalne političke scene, tekstovi sa studijama slučajeva građana u problemima s radom lokalne samouprave, ali i druge, interesantne teme (zanimljive životne priče ljudi iz lokalne sredine i drugo). Uz Vranjske i Kragujevačku svetlost, Moj Kovin je lokalni list koji se zbog objavljenih članaka najčešće nalazio pred licem pravde, ali nikad kažnjavan, niti zabranjivan od strane suda.

U redakciji lista su od 1997. karijeru gradila mnoga lokalna pera, danas priznati novinari u zemlji i van nje: Jovana Polić, Radoša Milutinović, Igor Košut, Slobodan Dukić, Aleksandar Đondović, Nikola Budisavljević i drugi.

U sastavu Mog Kovina, na mađarskom jeziku izlazio je i list „Igaz sző“, čiji je glavni i odgovorni urednik Satmari Mihalj.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Decenija lista Moj Kovin”. Архивирано из оригинала 16. 11. 2012. г. Приступљено 16. 06. 2012. 

Vidi još[уреди | уреди извор]