Torrentz

Из Википедије, слободне енциклопедије
Torrentz
Torrentz screenshot.png
URL http://torrentz.eu/
Комерцијалан? Не
Тип веб локације Претраживач torrent датотека
Регистрација Опционална
Доступни језици: енглески
Власник
Творац Флипи (псеудоним)
Покренут 17. јул 2003.
Тренутни статус Активан

Torrentz је фински[1] веб претраживач torrent датотека. Власник претраживача је особа која се представља под псеудонимо Флипи (енгл. Flippy). Претраживач индексира torrent датотека са свих већих torrent веб-сајтова и нуди широк спектар „тракера“ који нису нужно уписану у самој torrent датотеци. Torrentz је 2012. био други torrent сајт по популарност одмах иза The Pirate Bay.[2]

Историјат[уреди]

Новембра 2008. група преваранта је покушала да преузме контролу над torrentz.com доменом фалсиковајући документацију о власништву над доменом. Као меру предострожности администратор сајта је регистровао још један домен torrentz.eu.[3] После 18. децембра 2010. torrentz.eu је постао главни домен претраживача након што је torrentz.com заплењен од стране америчких власти.

Употреба[уреди]

Кориснички интерфејс је једноставан и минималистичан. Састоји се од два блока корисничког менија и поља за претраживање. За претраживање није потребна регистрација и претраживач подржава autocomplete опцију, нудеђи сугестије засноване на популарним претрагама које се поклапају са укуцаним терминима.

Референце[уреди]

  1. ^ „torrentz.eu - Torrent Search Engine“. We=2011-04-16. 
  2. ^ „Top 10 Most Popular Torrent Sites of 2012“. Torrentfreak.com. 7. 1. 2012. Приступљено 2. 11. 2012.. 
  3. ^ „Torrentz Faces Hostile Domain Takeover“. Torrentfreak.com. 5. 11. 2008. Приступљено 16. 4. 2011.. 

Спољашње везе[уреди]