Портал:ЈСД Партизан

С Википедије, слободне енциклопедије

ЈСД Партизан

Грб спортског друштва

Југословенско спортско друштво Партизан је основано 4. октобра 1945. године у Београду, под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан. Године 1950. Партизан се реорганизује и постаје спортско друштво, а његове секције прерастају у клубове и окупљају поред припадника ЈНА, и остале грађане свих узраста, оснивајући омладинске, а у неким клубовима и женске екипе. На годишњој скупштини 1960. допуњује назив друштва у Југословенско спортско друштво Партизан.

Међу првим његовим секцијама су фудбалска и атлетска, кошаркaшка, бициклистичка и тениска. Последњи су основани теквондо (1996), флорбол (2007) и женски ватерполо клуб (2009). Спортско друштво је асоцијација двадесет и шест клубова у двадесет и четири спортова.

Председник спортског друштва Партизан је Милорад Вучелић.

Изабрани чланак

Грб тениског клуба
Грб тениског клуба

Тениски клуб Партизан је основан 4. октобра 1945. године као секција при ЈНА, да би 1950. године постао клуб и добио данашње име. Седиште клуба је у Хумској 1, у оквиру Спортског друштва Партизан, чији је и члан поред 24 клуба.

Клуб располаже са 11 земљаних и 3 бетонска терена, старом клупском зградом, у чијем садржају, површине око 350 м², учествују свлачионице, ресторан и канцеларије. До сада је клуб освојио 19 титула шампиона државе у мушкој и 12 титула у женској конкуренцији.

Тениски клуб Партизан је основан 4. октобра 1945. године као секција при ЈНА, да би 1950. године постао клуб и добио данашње име. Партизан је освојио 19 екипне титуле у мушкој и 12 у женској конкуренцији.

За Партизан је од 1954. до 1976. године играла Јелена Генчић. Она је 18 пута била првакиња Југославије: 2 пута појединачно, 6 пута у женским паровима и 12 пута у мешовитим паровима, док је 11 пута била друга. Илијa Панајотовић је једном био први појединaчно и у пару и 7 пута је био други. Био је Дејвис куп репрезентативац од 1957 до 1960. године

Најбољи српски тенисери који су тренирали у Партизану почетком XXI векa су: Новак Ђоковић, Ана Ивановић, Јанко Типсаревић, Ненад Зимоњић, Бојана Јовановски, Илија Бозољац, Душан Вемић, Душан Лајовић, Ана Јовановић, као и Јелена Докић из Аустралије и Андреа Петковић из Немачке.

Даље...

Изабрана слика


Кошаркаши Партизана у мечу против Војводине у сезони 2008/09.

остале изабране слике

Категорије

Задаци

Уколико желите да помогнете у одржавању портала ЈСД Партизан, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак о Партизану недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Портал:ЈСД Партизан/Биографија мај 2024.

Вести

Добри чланци

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о Партизану, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

Вики портали