Портал:ЛГБТ+

С Википедије, слободне енциклопедије

ЛГБТ+
Портал

Добродошли на ЛГБТ портал!

ЛГБТ+ је скраћеница која се односи на лезбејке, геј, бисексуалне, трансродне и све друге особе које нису хетеросексуалне или цисродне. Скраћеница ЛГБТ у употреби је од почетка последње деценије двадесетог века, као замена за термин „геј заједница“, за који су многи унутар заједнице сматрали да не обухвата и не представља све оне на које се односи. У скорије време, често се користе дужи иницијализми како би већи спектар људи био покривен термином додавајући слова или знакове, као што су И (за интерсексуалне особе), К (за квир особе), А (за асексуалне особе), + (који обично стоји на крају и означаве све оне чије слово није споменуто) итд.

Изабрани чланак

Плави отказ (енгл. blue discharge), познат и као плава карта (енгл. blue ticket) је био облик административног војног отказа у Војсци Сједињених Америчких Држава који је уведен 1916. године. Није био ни частан ни нечастан. Плава карта је постала форма отказа коју су користили команданти који су желели да уклоне војнике хомосексуалце из редова. Ови откази су такође диспропорционално издавани афроамериканцима.

Припадници војске којима је дат плави отказ били су изложени дискриминацији у цивилном животу. Ускраћиване су им бенефиције од стране Управе за ветеране, а тешко су проналазили и посао, јер су послодавци били свесни негативних конотација које је носио плави отказ. Након интензивне критике у штампи, посебно у црначкој штампи, због високог процента афроамериканаца који су добили плаве отказе, као и критика у Конгресу, плави откази су укинути 1947. године и замењени са две нове врсте отказа, општим и непожељним.

Плави откази су уведени 1916. како би заменили две претходне класификације отказа, административне отказе без части и „некатегорисане“ отказе.

Изабрана слика

Стоунвол ин у Њујорку. Овај бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ+ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ+ покрета.
Стоунвол ин у Њујорку. Овај бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ+ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ+ покрета.
Стоунвол ин у Њујорку 2016. године. Овај бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ+ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ+ покрета.

Напомене

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) који има везе са ЛГБТ+ темама, молимо Вас да користите шаблон {{клица-ЛГБТ+}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. ЛГБТ+ клице можете наћи у категорији Клице ЛГБТ+.

Потребни чланци

Уколико желите да помогнете у стварању ЛГБТ портала, овде ћете наћи чланке које је потребно направити, средити или проширити.



Права ЛГБТ+ особа у државама Европе
Филмови

Литература и извори за писање чланака

Уредници

Уколико желите да доприносите овом порталу и чланцима о ЛГБТ темама, можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --В и к и в и н др е ц и 05:40, 3. април 2011. (CEST)
  2. --Болен (р) 16:03, 9. август 2011. (CEST)
  3. --ΝικολαοςΒ. (разговор) 19:49, 5. мај 2013. (CEST)
  4. --IмSтevan разговор 15:22, 19. јун 2022. (CEST)

Изабрана Биографија

Метју Вејн Шепард (енгл. Matthew Wayne Shepard) је био студент Универзитета у Вајомингу који је мучен и брутално убијен близу Ларамија у савезној држави Вајоминг у октобру 1998. године. Нападнут је у ноћи између 6. и 7. октобра, а умро је у болници у Форт Колинсу у Колораду, 12. октобра од задобијених повреда главе. У вријеме напада имао је 21 годину. Током суђења свједоци су рекли да је Шепард нападнут јер је био хомосексуалац. Убиство Метјуа Шепарда изазвало је велику међународну пажњу, и покренуло питање потребе доношења закона који би оштрије санкционисали злочине из мржње.

Да ли сте знали?

  • ... да су 13 од првих 14 римских царева били или бисексуалци или хомосексуалци?
  • ... да је прва држава на свету која је легализовала истополне бракове била Холандија 2001. године...
    • и да је Каталонија била прва регија у свету која је легализовала истополна партнерства 1998. године?
  • ... да је прва успешна парада поноса у Београду одржана тек 2014. године, после више од деценије неуспешних покушаја?
  • ... да модеран покрет за ЛГБТ+ права почиње Стоунволском револуцијом?
  • ... да је енглески фудбалер Џастин Фашану био први професионални фудбалер који је изашао из ормара као геј и то учинио 1990. године?
  • ... да је парада поноса у Њујорку 2019. била највећа парада поноса икад и да је имала између 4 и 5 милиона учесника?
  • ... да су први пећински цртежи који приказују хомосексуалне односе настали чак у 10. миленијуму пре нове ере?
  • ... да се у Ирану хомосексуални акти кажњавају смртном казном, док је у исто време трансродност легална, а трансродним особама је омогућено да изврше промену пола у иранским клиникама?
  • ... да је стопа самоубистава код младих ЛГБТ+ особа вишеструко нижа у државама са мање законске и друштвене дискриминације ЛГБТ+ особа, него у онима где је дискриминација свеприсутна?
  • ... да је Јамајка, због честих хомофобичних напада и убистава ЛГБТ+ особа, означена од стране активиста и организација за заштиту људских права као најхомофобичније место на планети?
  • ... да је Алан Тјуринг био геј?
  • ... да многи научници деле став да се сексуална оријентација обликује код већине људи у раном узрасту кроз сложене интеракције; биолошких, психолошких и социјалних фактора.

Опширније

Категорије

Изабрани чланци

Остали портали