Портал:Босна и Херцеговина

С Википедије, слободне енциклопедије



Положај Босне и Херцеговине
Положај Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи, на Балканском полуострву. То је претежно планинска земља. Заузима површину од 51.209,2 km². На сјеверу, западу и југу се граничи са Хрватском, на југоистоку са Црном Гором, и Србијом на истоку, док код Неума — дужином обале од 21,2 km — излази на Јадранско море. Главни град БиХ је Сарајево.

Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, док Брчко Дистрикт има посебан статус. У БиХ живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати; они су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Уз конститутивне народе, Босна и Херцеговина је земља и бројних националних мањина попут Рома, Јевреја, Црногораца, Словенаца, Украјинаца и других заједница. Према резултатима пописа становништва из 2014. године, Босна и Херцеговина има 3.871.643 становника.

СР Босна и Херцеговина је била једна од шест република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије, у држави је избио рат, који је завршен 14. децембра 1995. године, потписивањем Дејтонског мировног споразума.

Даље


Мост Мехмед паше Соколовића на Дрини у Вишеграду, ког је прославио роман „На Дрини ћуприја“ Иве Андрића.
Мост Мехмед паше Соколовића на Дрини у Вишеграду, ког је прославио роман „На Дрини ћуприја“ Иве Андрића.
Мост Мехмед паше Соколовића на Дрини у Вишеграду, ког је прославио роман „На Дрини ћупријаИве Андрића.
  1. BokicaK
  2. ...
Емир Кустурица
Емир Кустурица

Емир Кустурица (рођен 24.новембра 1954. године у Сарајеву, Југославија) је српски и југословенски редитељ. За своје кратке филмове награђиван је још у средњој школи. Филмску режију завршио је на Филмској академији у Прагу (ФАМУ). Двоструки је добитник Златне палме филмског фестивала у Кану, за филмове Отац на службеном путу и Подземље. Носилац је „ордена Витеза реда уметности и књижевности“. Национални амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији постао је 8. септембра 2007, заједно са Аном Ивановић, Александром Ђорђевићем и Јеленом Јанковић.

У групи „Забрањено пушење“ једно време је свирао бас-гитару, а сада као гитариста заједно наступа као члан групе „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Бави се и писањем.

2010. године издата је његова аутобиографија под називом Смрт је непровјерена гласина, а 2013. изашла је његова друга књига „Сто јада“.

Остали портали на Википедији на српском језику