Портал:Археологија

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Археологија

Археологија је наука која се бави проучавањем материјалних остатака људског постојања.

Археологија, која се у новије доба све више везује уз антропологију а не историју како је то било уобичајено у претходном раздобљу и то нарочито у Европи, проучава људска друштва и објекте које су она оставила за собом. То нарочито долази до изражаја током проучавања праисторије о којој су готово увек једина сведочанства њени материјални остаци (нпр. оруђа од камена, кости и метала, керамика, остаци архитектуре, итд.). Поред праисторије археологија се бави и проучавањем историјских периода, то јест периода у којима постоје писани извори, и она у том случају углавном има улогу помоћне историјске науке.

Више о археологији...

Изабрани чланак

Мачу Пикчу (шп. Machu Picchu) је свети град Инка који се налази на највишем делу источних Анда, на источним падинама планинског ланца Урубамба, на висини од 2.350 метара надморске висине. Мачу Пикчу је вероватно изграђен око 1300. године, али је остао сакривен све до 1911. године кад га је открио Американац Хајрам Бингам.

Мачу Пикчу сведочи о времену величанственог царства Инка. Након освајања територија, моћна војска Инка саградила је канале за наводњавање и системе поплочаних цеста, а грађевинари су саградили тврђаве, храмове и монументалне камене зграде.

Данас археолози тврде да Мачу Пикчу није био град у класичном смислу јер нису пронађени остаци бирократске управе, трговине или војних утрврђења. Највероватније је грађен као царски посед и религијско уточиште или као тајни церемонијални град.

Остаци Мачу Пикчуа одају царски стил Инка какав се може наћи и на другим местима некад највеће државе америчког континента пре доласка Европљана. Но необичан је по околини: смештен је усред бујне вегетације коју наводњава река.

Занимљивости

Да ли знате...

    Сјајни

    Братски портали

    ВикиПројекат

    Википедија има званични ВикиПројекат о археологији. На њему можете се детаљније упознати о развоју портала Археологија и чланцима усковезаним за ову област.

    Додатно

    Правећи клице из области археологије било би пожељно да користите шаблон {{Клица-археологија}}. Већ постојеће клице из области археологије можете наћи у категорији : Клице архологија.

    Изабрана слика

    Петра
    древни град у данашњем Јордану, својевремено је био главни град арапског краљевства Набатејаца, центар трговине, одредиште каравана, а развој града настављен је и у доба Римљана. Препознатљив по воденим тунелима и каменим структурама уклесаним у стени. Западном свету откривен је тек 1812., након што га је пронашао швајцарски истраживач Јохан Лудвиг Бурхардт. Налази се на УНЕСЦО-вом попису светске баштине, и проглашен је за Новим Чудом света.

    Изабрани видео

    Помозите и Ви

    Категорије

    Овде се налази списак категорија које су усковезани за археологији или садрже појединачне чланке са археолошком тематиком. Више о категоријама погледајте на Википројекту о археологији.
    • Тро-временска подела

      Остали портали