Aleksandar Komanski

S Vikipedije, slobodne enciklopedije

Sveti Aleksandar Komanski (-251.) je ranohrišćanski svetitelj, poznat kao „ugljar“, bio je episkop grada Komane u Pontu [1].Ne zna se da li je on prvi zauzeo to sedište. Čudnovati nadimak svetitelja potiče od toga što je on iz smirenja uzeo ćumurdžijski zanat, da bi izbegao svetske počasti. Bio je poznat po tome što je bio izuzetno prljav od čađi [2].

Nazivali su ga filozofom, ali nije sigurno da se taj termin može shvatiti bukvalno. Njegova filozofija se pre sastojala u tome što je preferirao nebeske, a ne zemaljske stvari. Otkriće njegovih skrivenih vrlina bilo je slučajno i zbog prezira sa kojim je bio nadaleko cenjen. Sveti Grigorije Čudotvorac episkop Neokasarije, bio je zamoljen da dođe u Komanu da pomogne u izboru episkopa za to mesto. Pošto je odbio sve kandidate, neko je podrugljivo predložio da bi mogao da prihvati Aleksandra, ugljara. Grigorije je ozbiljno shvatio taj predlog, pozvao Aleksandra i otkrio da ima veze sa svetim čovekom velikih darova. Aleksandar je postavljen za episkopa grada Komane i upravljao njome s mudrošću. Izgoreo je u progonu koji je izvršio car Decije.[1]

Aleksandar bi bio nepoznat do govora svetog Grigorija Niskog o životu svetog Grigorija Čudotvorca, u kome je slučajno opisan izbor Aleksandra za episkopa Komane.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Smith, Alexander (1830–1867), Oxford University Press, 2018-02-06, Pristupljeno 2022-08-10 
  2. ^ Scholarly Use of the Archived Web, The MIT Press, 2018, Pristupljeno 2022-08-10