Skara Bre

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
Skara Bre

Skara Bre je neolitsko naselje izgrađeno od kamena na arhipelagu Orknijskih ostrva, na krajnjem severu Britanije. Skara Bre je najočuvanije evropsko neolitsko naselje. Sastoji se od 8 grupisanih kuća. Smatra se da je ostrvo bilo naseljeno između 3180. i 2500. godine p. n. e. Zbog odlične zaštite od nevremena, Skara Bre se naziva još i Škotska Pompeja.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Skara Bre je nekoliko hiljada godina ležalo zatrpano peskom. Na ostrvo su neolićani dospeli čamcima. Ne zna se zbog čega su se odlučili da naselje sagrade na ovom neplodnom ostrvu. Ispitivanja su pokazala da su se ovde duže zadržali i da je naselje služilo tokom nekoliko generacija. Obradive zemlje je, kako se čini, bilo veoma malo; na oskudnim pašnjacima su stanovnici Skara Brea napasali svoja stada.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jedna od iskopanih kuća

Šuma ovde ne raste jer je ostrvo izloženo jakim vetrovima. U nedostatku građe, ljudi su svoje male četvrtaste kuće zidali od škriljca, a pokrivali su ih kitovom kosti. Na sredini kuće bilo je ognjište sa koga je dim izlazio kroz otvor na sredini krova. Oko ognjišta bile su sačinjene kamene klupe, a takođe je i ostali nameštaj u kućama bio sagrađen od kamenih ploča: škrinja, polica sa posuđem i nogari za ležišta. Kućice u naselju bile su ušorene, a uličice su bile stepenasto raspoređene na padinama jednog brežuljka. Da bi se zaklonili od siline vetra, stanovnici su zatvarali vrata svojih domova kamenim pločama, i što je još zanimljivo, istim takvim pločama pokrivali su svoje uske ulice da bi se sačuvali od nevremena.

Vidi još[uredi | uredi izvor]


Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Istorija Engleske, kratak pregled - Ivanka Đuković KOVAČEVIĆ (7)