Ђаво из Лоун Пајна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ђаво из Лоун Пајна
Herrerasil.svg
ГрупаКриптид
ПодгрупаЖиви диносаур
Стаништепланинска подручја Калифорније

Ђаво из Лоун Пајна (енгл. Lone Pine Mountain Devil) је назив за криптида који се наводно појављује на подручу око града Лоун Пајна у Калифорнији, подручју планинског ланца Сијера Невада, подручју југозапада САД и сјевера Мексика.

Други називи[уреди]

Овај криптид је знан још као Калифорниски планински ђаво (енгл. California Mountain Devil).

Опис криптида[уреди]

Описан је као диносаур Теропод. Величине је одраслог човјека, брз је и окретан, добар пењач по дрвећу и добар летач, има отрован угриз и оштре мале зубе у чељустима, дуг реп, крила слична крилима шишмиша са 3 канџе, и оштре канџе на ногама.

У митологији[уреди]

У митологији сјеверноамерички Индијанаца Ђавол из Лоун Пајна је чувар мира у природи и он убија само оне који ремете мир и склад.

Хронологија сусрета са овим бићем и виђења[уреди]

  • Ђавол из Лоун Пајна се први пут спомиње за вријеме "Златне грознице" и насељавања запада САД-а. Први досељеници, укључујући и трагаче за златом, почели су ширити приче о проналасцима многи лешеве којота и амерички краткорепи мачака у планинским и пустињским подручјима на југозападу САД-а средином 19 вијека. Не зна се тачно ко је први Ђаволу из Лоун Пајна дао име, али се оно почело ширити међу досељеницима. Такође се спомињале и приче о нестанцима људи, породица па чак и цјели колона досељеника, и проналасцима лешева људи код који су пронађене огреботине од непознати животиња и да су им главе биле оглодане до кости;
  • Од раних 1900-их година виђења Ђавола из Лоун Пајна су се смањила и од 1928. год. престају долазити извјешћа о виђењима. Разлог за смањење виђења би могао бити велики прилив становништва у јужну Калифорнију (у околине градова Лос Анђелес и Сан Дијего) почетком 20. вјека и могућност да је Ђавол из Лоун Пајна са временом нестао. До данас непостоји ни једна фотографија ни видео запис на коме је ухваћен Ђавол из Лоун Пајна;
  • Након дуги година порицања постојања Ђавола из Лоун Пајна, у 21. вијеку су почеле пристизати вјести о виђењима. Пораст виђења се десио од 2003. до 2010. године.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]