Пређи на садржај

Јувентин и Максимин

С Википедије, слободне енциклопедије
Јувентин и Максимин
Свети Јувентије и Максим
Лични подаци
Датум смрти29. јануар 363.
Место смртиАнтиохија,
Световни подаци
Празник5.(18) септембар

Свети Јувентин (или Јувентије) и Максимин (ум. 29. јануара 363)[1] су били ранохришћански мученици и чланови царске гарде цара Јулијана. Њихов празник је 25. јануар.[2]

Поштовани су у католичкој и православној цркви. Помињу се 25. јануара (западно хришћанство)

и 5.(18) септембра у Православној цркви.

Страдање светих Јувентина и Максимина познато је из беседе Јована Злотоуста у његове похвале њиховом подвигу[2]. Они су били војници цара Јулијана Одступника, у Антиохији. На једној војничкој прослави они су у разговору осудили цара због прогона хришћана. Неко је то дојавио цару, и цар је наредио да се ухапсе и баце у тамницу. Цар је најпре понудио а се орекну Христа како би их ослободио, твреећи да су многи хришћани то већ учинили. На то они су оговорили: „Зато баш ми морамо стајати храбро и принети себе на жртву због њиховог одступништва”. Након тога су убијени осецањем главе[3].

Свети Јован Хризостом истиче да су погубљени усред ноћи под оптужбом за велеиздају, пошто Јулијан није желео да од њих прави мученике наговештавајући да су умрли због своје вере.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Teitler, H. C. (2017-02-13). The Last Pagan Emperor: Julian the Apostate and the War against Christianity (на језику: енглески). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-062652-5. 
  2. ^ „Свети мученик Јувентин и Максимин”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-06-24. 
  3. ^ „Martyrs Juventius and Maximus at Antioch”. www.oca.org. Приступљено 2024-06-24.