Џубаленд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џубаленд
Jubbaland

Застава
Застава
Грб Џубаланда
Грб
Положај Џубаланда
Главни град Буале
Службени језик сомалски, арапски
Владавина
Облик државе Председничка демократија
 — Председник Ахмед Мохамед Ислам
Историја
Географија
Површина
 — укупно 87.000 km2(-)
Становништво
 — процена 2005 1.300.000(-)
 — густина 14,94 ст./km2
Економија
Валута Сомалски шилинг
Остале информације
Временска зона UTC 
Џубаленд у прокламованим границама. У марту 2011. године већи део ове територије био је под контролом сомалских исламиста, а само мањи, северни, део под контролом владе Азаније / Џубаленда

Џубаленд или Азанија је назив једне од федералних јединица Сомалије.

Историја[уреди]

Држава Џубаленд је прогласила независност 1998. године, да би се 2001. године интегрисала у федералну владу Сомалије. Од 2006. године регион је под контролом исламиста. Џубаленд се административно обнавља 2010. године, као једна од федералних јединица Сомалије, али се тада под контролом нових власти налазио само мањи северни део територије која је проглашена саставним делом Џубаленда. Остатак територије је остао под контролом исламиста. Главни град обновљеног Џубаленда био је Долов Бај (на граници са Етиопијом), док је највећи град био Гарбахаре.

2011. године држава мења назив у Азанија, а током војних победа против исламиста 2011. и 2012. године проширује и своју територију. 2013. се држави поново даје име Џубаленд и доноси се устав. За престоницу је проглашен град Буале, док је за председника изабран Ахмед Мохамед Ислам.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]