Административна подела Пакистана

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа Пакистана са административном поделом

Пакистан је федерација од 4 провинције, територије главног града и Племенских подручја по федералном управом. Пакистан врши фактичку власт над спорним западним деловима региона Кашмир, који су организовани као два посебна политичка ентитета (Азад Кашмир и Северна подручја). Провинције се деле на укупно 107 дистриката. Племенска подручја обухватају седам племенских управних подручја и шест мањих граничних региона.

Локална власт[уреди | уреди извор]

Провинције Пакистана су подељене у зиле (дистрикте ). Има 105 зила. Зиле се даље деле на техсиле (општине). Има преко 5.000 локалних управа у Пакистану. Од 2001. локална власт се бира на демократским изборима. Локалну власт предводи Назим (што значи надзорник на урду језику). Жене по закону морају добити минимално 33% места у локалним скупштинама.

Историја[уреди | уреди извор]

Током 1960—их Пакистан је био подељен на два дела: Источни Пакистан и Западни Пакистан. Источни Пакистан је постао независтан под називом Бангладеш. Западни Пакистан је тада извршио поделу на 4 провинције. Те провинције су се састојале од једне административне подјединице која је већа од дистрикта, а мања од провинције. Председник Первез Мушараф је 2000. укинуо такав систем и успоставио садашњу административну поделу. Те 2000. по први пут су успостављене скупштине најмањих јединица техсила (општина) и спроведени су први избори за те скупштине. Тиме је извршена децентрализација, по којој су многе функције провинцијских влада прешле на нижи административни ниво.[1][2]

Провинције и територије[уреди | уреди извор]

Провинције:

  1. Белуџистан
  2. Хајбер-Пахтунва (ранији назив: Северозападна гранична провинција)
  3. Панџаб
  4. Синд

Територије:

  1. Територија Исламабада
  2. Племенска подручја под федералном управом

Делови Кашмира под пакистанском управом:

  1. Азад Кашмир
  2. Гилгит-Балтистан (ранији назив: Северна подручја)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pakistan - Hrvatska enciklopedija”. www.enciklopedija.hr. Приступљено 2024-01-17. 
  2. ^ „Pakistan - Hrvatska enciklopedija”. www.enciklopedija.hr. Приступљено 2024-01-21.