Пређи на садржај

Аеродром Техеран

С Википедије, слободне енциклопедије
Аеродром Имам Хомеини

Лого аеродрома

Аеродром Имам Хомеини
Аеродром Имам Хомеини

Општи подаци
Изворни назив فرودگاه بین‌المللی امام خمینی
IATA IKA
ICAO OIIE
Тип Јавни
Оператор Тепе-Акфен-Вие (ТАВ)
Држава Иран
Најближи град Техеран
Надморска висина 1.007 m
Полетно-слетне стазе
Смер Дужина Површина
m ft
11L/29R 4.198 13.772 Асфалтирана
11R/29L
Затворен
4.249 13.940 Асфалтирана[1]

Међународни аеродром Имам Хомеини (IATA: IKA, ICAO: OIIE) (перс. فرودگاه بین‌المللی امام خمینی) је међународни аеродром који опслужује главни град Ирана, Техеран, док је други аеродром, Мехрабад, намењен за домаће летове. Аеродром је смештен 30 километара јужно од средишта Техерана.

Аеродром је грађен да замени Аеродром Мехрабад, који се налази са западне страна града. На почетку, аеродром је требало да добије име „Ахмадабад”, али данас је званично име „Аеродром Имам Хомеини” у част Ајатолаха Рухолаха Хомеинија, вође Иранске револуције 1979. године. Други терминал на аеродрому је у поступку изградње. Речено је да ће тај терминал бити већи и слично коришћен као и садашњи.

По обиму путника међународни аеродром Имам Хомеини је трећи у Ирану, после аеродрома Мехрабада и аеродрома у Машхаду. 2018. године кроз аеродром је прошло преко 8,8 милиона путника[2].

Авио-компаније и одредишта

[уреди | уреди извор]

На Аеродрому Имам Хомеини се налази само један терминал за путничку употребу. У изградњи је и други терминал, а датум пуштања овога терминала није познат.

Следеће авио-компаније користе Аеродром Имам Хомеини (од децембра 2007):

Терминал 1

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]