Алиса с оне стране огледала

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алиса с оне стране огледала
Korice
Насловна страна оригиналног издања с ликом Црвене Краљице
Аутор Луис Керол
Оригинални
назив
Through the Looking-Glass, and What Alice Found There
Илустратор Џон Тенијел
Држава Енглеска
Језик Енглески
Жанр Фантастика
Врста дела Роман
Главни лик Алиса

Алиса с оне стране огледала (енгл. Through the Looking-Glass, and What Alice Found There) је роман Луиса Керола објављена 1871. као наставак његове популарне приче Алиса у земљи чуда.

Тематика и локација ове приче чине је својеврсним пресликавањем првог дела. Док прва књига почиње у врту топлог 4. маја, овај наставак почиње у кући хладног 4. новембра (ноћ пре годишњице барутне завере). Док први део користи бројне промене величине и базира се на лајтмотиву карата, други део се поиграва са самим простором и временом, а као лајтмотив користи се шах. Такође, у самом делу има "мотива огледала", као што је кретање времена уназад, или потреба за брзим кретањем како би се стало у месту. Овај наставак знатно је мрачнији и комплекснији од прве Алисе, (што је резултат Керолових приватних проблема), због чега ово дело никада није стекло углед свог претходника.

Радња[уреди]

Девојчица Алиса је прошла кроз огледало и нашла се у Свету иза Огледала, где је свет велика Шаховска табла. Из собе у којој се налазила, Алиса долази до врта, где се налази цвеће које говори, и ту се сусреће са Црном Краљицом, која успева да импресионира Алису својим изразито брзим ходом. Она нуди Алиси титулу краљице, уколико успе да стигне до осмог поља. Прихвативши изазов, Алиса креће на своје путовање по шаховским пољима, сусрећући разне ликове, као што су Залуд-Узалуд, Морж и Столар, Лав и Једнорог, Црни Краљ и на крају среће Белог Скакача, који јој помаже да дође до осмог поља и узме круну. Али Бела и Црна Краљица јој константно ремете планове. На крају је позивају на забаву у њену част, али се забава убрзо претвара у општи хаос. Сматрајући је кривом за то, Алиса узима Црну Краљицу и почиње да је тресе, када се заправо и буди у својој кући и схвата да је све то био само сан. Керол завршава своју причу песмом "Шта је живот, него сан?" (енгл. Life, what is it but a dream?).

Ликови[уреди]

  • Алиса
  • Црна Краљица
  • Црни Краљ
  • Залуд-Узалуд (Humpty-Dumpty)
  • Бели Скакач
  • Лав и Једнорог
  • Морж и Столар
  • Птица Јубјуб

Спољашње везе[уреди]