Амаро Парго

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амаро Парго

Амаро Родригез Фелипе-и-Техера-Мачадо (Сан Кристобал де ла Лагуна, Тенерифе, 3. мај 1678 - Сан Кристобал де ла Лагуна, 14. октобар 1747) популарно познат као Амаро Парго, био је познати шпански корсар, био је један од најпознатијих корсара у позиву златно доба пиратерије.[1]

Биографија[уреди]

Његов млади је био под утицајем присуства и раста пиратерије на Канарска острва. То је бојазан од стране неких и дивио од других; у држи својих бродова који носе робове који се користе у засадима у Кариби.[2] Имао је велико богатство, али због његовог пријатељства са верском Сор Мариа де Јесус (Sor María de Jesús) почео да дела милосрђа и имао је посебан интерес за промену сиромаштва. Амаро Парго сведоци многа чуда ове монахиње.

А неколико година пре његове смрти у Мадрид је проглашена Хидалго и умро 14. октобра 1747 у Сан Цристобал де Ла Лагуна. Сахрањен је у манастиру Сан Доминго у Ла Лагуна.

Амаро Парго је лик који је тада имао исту репутацију и популарност Блацкбеард или Францис Драке.[3] Због неуморној борби за интересе шпанске Круне против непријатеља сила, Амаро Парго је сматран национални херој у своје време.

Ексхумација[уреди]

У Новембар 2013. године, његови посмртни остаци су ексхумирани од стране тима археолога и форензичких експерата из Аутономне Универзитета у Мадриду како би је темељно истражити, укључујући и ДНК доказе и реконструише његово лице. Ексхумација је финансирала француске компаније Убисофт игре, идеја Амаро Парго постати један од главних ликова у једном од својих игара.[4]

Референце[уреди]