Амбидекстрија

С Википедије, слободне енциклопедије

Амбидекстрија је појава способности појединих људи да имају урођену или стечену моћ да једнако вешто користе леву и десну страну свога тела, пре свега, руку. [1][2]. Само око један одсто људи су по природи имају ову способност и називају се амбидекстри [3] Различити су нивои капацитета и разноврсности појаве амбидекстрије, а најређе се среће у потпуности једнака способност и ефикасност коришћења обе руке.

У савремено доба, често је појава амбидекстрије код особо које су првобитно биле леворуке и које су временом, током детињства преко институција као што су школе, или на пословима где је често неопходно користити десну руку, стекли ову способност. Будући да многи кућни уређаји и алати (као што је отварач за конзерве и маказе) дизајнирани за дешњаке, многи леворуке често из нужде науче да користе десну руку због несташице или недостатка леворуких модела. Тако, леворуки људи имају веће шансе да развију моторику у њиховој не-доминантној десној руци, него дешњаци (који нису изложени лево-фаворизованим уређајима). Код дешњака се дешава да развију ову способност због повреде десне руке. Амбидекстрити су често успешни у активностима које захтевају велику вештину обеју руку, као што су куцања, жонглирање, свирање, хирургија, спорт и борилачким вештинама.

Реч "амбидектер" долази од латинских корена „Амби” — што значи "оба", и „Декстер” — што значи "право" или "повољно".

Амбидекстер је као термин на енглеском језику првобитно коришћен у правном смислу за поротника који је прихватио мито од обе стране за њихову пресуду. [4] Латинска реч потиче од грчких корена "αμφι-δεξιος".

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „bihandgle - definition of bihandgle in English from the Oxford dictionary”. Архивирано из оригинала 14. 06. 2016. г. Приступљено 15. 06. 2017. 
  2. ^ „Right, Left, Right, Wrong! - What is Handedness?”. Архивирано из оригинала 03. 10. 2015. г. Приступљено 15. 06. 2017. 
  3. ^ "Mixed-handed children more likely to have mental health, language and scholastic problems, study finds. "
  4. ^ 1811 MMADEHof the Vulgar Tongue. ISBN 978-0-695-80216-5. стр. 12.