Пређи на садржај

Амбулантна кола

С Википедије, слободне енциклопедије
Амбулантна кола у Софији

Амбулантна кола су специјализовано возило за превоз болесних и повређених ка болничким центрима за њихов даљи третман. Такође може да послужи за превоз пацијената између болничких центара.[1] Опремљена су електрокардиографима, апаратима за дисање, дефибрилаторима, лековима и хируршким инструментима.

Амбулантна кола су опремљене посебним светлосним и звучним сигналима због потребе да се пацијенат брзо донесе у болницу. Када виде или чују ову сигнализацију, сви учесници у саобраћају су дужни су да се уклоне са пута и обезбде првенство пролаза амбулантним колима.

Историја

[уреди | уреди извор]

Француски лекар Доминик-Жон Лареи је 1792. године створио концепт за брзо спашавање и помоћ повређенима.

Током Првог светског рата, хитна помоћ је била напредна станица за помоћ најближа фронту и способна је примити рањене војнике за прву помоћ пре њихове евакуације у војну теренску болницу.

Хигијена возила

[уреди | уреди извор]

Хитна помоћ се користи за превоз болесних и рањених. Слабе особе у годинама имају веће шансе да се разболе. Инфекција може доћи од родбине и породице или из места где је та особа боравила. Meдицински радници или опрема могу пренети клице с једног пацијента на другог. Због тога је јако битно одржавати хигијену и поштовати протоколе за чишћење и дезинфекцију. Препоручује се употреба опреме за једнократну употребу што је више могуће.

  1. ^ Skinner, Henry Alan. 1949, "The Origin of Medical Terms". Baltimore: Williams & Wilkins

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]