Портал:Медицина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Hiper Med logo.png
Добродошли на


Овај портал садржи теме из области медицине. Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење у вези са овим темама.


Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Изабрани чланак_новембар_2015.
Портал:Медицина/Изабрани чланак_новембар_2015.    

Гама нож медицински је уређај из области радиохируршке технологије намењен за лечење тумора и других процеса на мозгу. Како се принцип рада апарата заснива на примени гама зрачења, по њему се и уређај зове „гама нож” (иако по својој суштини он није нож-скалпел, већ енергетски талас). Гама нож једна је од тренутно бољих уређаја за лечење тешко приступачних - иноперабилних тумора и метастаза на мозгу као и анеуризми и других анамалија на крвним судовима главе и врата, који се не могу хируршки отстранити, или третирати линеарним акцелератором.

Ефекат зрачне терапије исти је као да је болесник оперисан на класичан начин уз помоћ скалпела, а да при томе глава (лобања) није отварана. Зрачење околног здравог ткива мозга је минимално, а доза која може да се примени у једној сеанси велика, али и поред тога она не уништава здраво ткиво мозга и не ствара нежељена дејства код болесника.

Гама нож омогућава да се без потребе за класичним хируршким операцијама, анестезијом или бораваком болесника на одељењу интензивне неге, обави лечење тумора на мозгу или врату, у једном акту, јер на месту тумора обично остаје само мањи ожиљак. Што омогућава болеснику да се врати кући истог дана.

У појединим случајевима, у зависности од стања и врсте болести која се лечи, гама нож се може користити било као примарна терапиа или у комбинацији са хируршким методама. Једини недостатак гама ножа је тај што није применљив код свих врста тумора, непостојање уређаја у појединим земљама света и висока цена трошкова лечења.

...даље


Архива изабраних чланака

Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Слика_новембар_2015.
Портал:Медицина/Слика_новембар_2015.    
Принцип рада гама ножа
Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Вести
Портал:Медицина/Вести    

Нобелова награда за медицину у 2013. тројици научника

Џејмс Ротман, Ренди Шекман и Томас Зидхоф добитници су Нобелове награде за медицину или физиологију у 2013. години. Тројица научника награђени су за истраживање преносног система у ћелијама.

31. мај 2013
СЗО: 30 жртава коронавируса и 50 оболелих

Coronaviruses 004 lores.jpg

Коронавируси су велика породица вируса који могу изазвати разне болести код људи - од обичне прехладе до САРС-а. Вируси ове фамилије изазивају и низ болести код животиња.

Нови тип коронавируса, назван „блискоистични коронавирус са респираторним синдромом“(МЕРС), је посебан сој Коронавируси, који раније није био откривен код људи.

Осим што изазива тежак облик респираторног синдрома, на плућима, као и САРС, МЕРС карактерише и убрзано слабљење функција бубрега.

До сада је пријављено 50 случајева од којих је 30 са смртим исходом. Клиничких ефекати инфекције тренутно су прилично ограничени, углавном на простор Саудијске Арабије (у којој је до сада оболело 39 људи, од којих је 25 умрло).извор''

Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Занимљивости
Портал:Медицина/Занимљивости    
Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Изабрана_биографија
Портал:Медицина/Изабрана_биографија    

Карло Пацек (Karol Pacek 18071876), лекар, словачког порекла, рођен у Угарској, био је један од дворских и личних лекара кнеза Милоша Обреновића, организатор војног и цивилног санитета заједно са др Емерихом Линденмајером у обновљеној Србији, после вишевековног ропства под Османлијама, и први лекар у Србији који се бавио баленологијом.

...даље...

Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Садржај
Портал:Медицина/Садржај    


Cartella rossa.jpg
Портал:Медицина/Медицина_у_ Србији
Портал:Медицина/Медицина_у_ Србији    

2. новембар 2015

Примена гама ножа у Србији почела је први пут у Националном гама центру Клиничког центра Србије, 2. новембра 2015. године. Тог историјсог дана за здравствени систем Србије обављено је лечење два болесника, са туморским процесом у мозгу.

15. јануар 2015

Војна болница Ниш, 137. година од оснивања

130

Дана 22. јануара 2015 године Војна болница у Нишу слави 137. година постојања и рада. Болница је основана, у 19. веку, 1878, непосредно након ослобођења Ниша од Турака и до 1881. била је једина болница у Нишу. Данас је то савремена ВЗУ са 300 постеља, и једина установа овог типа у Србији.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТЛингвистикаМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија