Портал:Медицина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Hiper Med logo.png
Добродошли на


Овај портал садржи теме из области медицине. Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење у вези са овим темама.


Cartella rossa.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   

Српски санитет у албанској голготи је хронолошки приказ догађаја у Првом светском рату кроз који је прошла санитетска служба српске војске, у немилосрдној борби за опстанак, током повлачења, 1915/1916. године, ка албанском приморју и њене евакуација на Крф. Албанска или Српска голгота устаљен је назив за повлачење Војске Краљевине Србије и прогнаних цивила преко завејаних планина Албаније и Црне Горе након инвазије Централних сила на Србију, у зиму 1915/1916. године, у којој је од септембра 1915. до марта 1916, погинуло или умрло 144.098 лица.

Дана 28. јула 1914. почео је Први светски рат. Краљевина Србија ратовала је против Аустроугарске и других Централних сила од 28. јула 1914. када јој је аустроугарска влада објавила рат па све до капитулације Аустроугарске 3. новембра 1918. године. Прве године рата Србија је потукла аустроугарску Балканску војску. Наредне године њена војска суочила се са Тројном инвазијом. Не желећи да се преда српска војска се повукла преко Албаније. Тако је почела албанска голгота у току које је српска војска и њена Влада, заједно са једним делом становништва евакуисана на Крф и Северну Африку, где се одморила, залечила ране, наоружала, опремила и реорганизовала и потом пребачена на Солунски фронт где је већ 1916. године забележила прве војне успехе. Захваљујући српским војним победама и дипломатији створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

У овом најстрашнијем тренутку за српску војску, у Првом светском рату, војни санитет дејствовао је све време повлачећи се, прво по целој Србији, а потом по снегом окованим врлетима Албаније и Црне Горе, глибовима дивљег албанског приморја и у бродовима по валовитом Јонском мору све до доласка на острво „спасења“, Крф. На Грчком тлу, усред помора, у „лавовојској борби“ против хаоса, српски војни санитет је несебично жртвујући своје људске ресурсе, уједно био на путу ка сопственој обнови у изгнанству, која је условила реорганизацију српске санитетске службе. Њено ново устројство, настало на Грчком тлу уз помоћ савезника, управо, до краја рата биће „база ратног санитета“ Српске војске, до повратка у Србију.

...и даље


Архива изабраних чланака

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Једна од четри српске пољска болнице, колико је имала свака дивизија на фронту октобра 1914. У свом саставу имала је санитетског материјала за 100 рањеника (оболела) и под шатором простор за 14–16 кревета.
Cartella rossa.jpg
Wikinews-logo.png
Nuvola apps kedit.png
   

Нобелова награда за медицину у 2013. тројици научника

Џејмс Ротман, Ренди Шекман и Томас Зидхоф добитници су Нобелове награде за медицину или физиологију у 2013. години. Тројица научника награђени су за истраживање преносног система у ћелијама.

31. мај 2013
СЗО: 30 жртава коронавируса и 50 оболелих

Coronaviruses 004 lores.jpg

Коронавируси су велика породица вируса који могу изазвати разне болести код људи - од обичне прехладе до САРС-а. Вируси ове фамилије изазивају и низ болести код животиња.

Нови тип коронавируса, назван „блискоистични коронавирус са респираторним синдромом“(МЕРС), је посебан сој Коронавируси, који раније није био откривен код људи.

Осим што изазива тежак облик респираторног синдрома, на плућима, као и САРС, МЕРС карактерише и убрзано слабљење функција бубрега.

До сада је пријављено 50 случајева од којих је 30 са смртим исходом. Клиничких ефекати инфекције тренутно су прилично ограничени, углавном на простор Саудијске Арабије (у којој је до сада оболело 39 људи, од којих је 25 умрло).извор''

Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   

Карло Пацек (Karol Pacek 18071876), лекар, словачког порекла, рођен у Угарској, био је један од дворских и личних лекара кнеза Милоша Обреновића, организатор војног и цивилног санитета заједно са др Емерихом Линденмајером у обновљеној Србији, после вишевековног ропства под Османлијама, и први лекар у Србији који се бавио баленологијом.

...даље...

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bookcase.png
Nuvola apps kedit.png
   


Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   

22. јануар 2015

Војна болница Ниш, 137. година од оснивања

130

Дана 22. јануара 2015 године Војна болница у Нишу слави 137. година постојања и рада. Болница је основана, у 19. веку, 1878, непосредно након ослобођења Ниша од Турака и до 1881. била је једина болница у Нишу. Данас је то савремена ВЗУ са 300 постеља, и једина установа овог типа у Србији.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија
Види још: Минипортали