Антоније Сијски

С Википедије, слободне енциклопедије
Антоније Сијски
Лични подаци
Датум рођења1477.
Место рођењаНовгородска република
Датум смрти1556.
Место смртиАрхангелска област,
Световни подаци
Празник7. децембар

Антоније Сијски (1477, село Кехта, Новгородска република -1556) - светитељ Руске православне цркве, јеромонах, оснивач и први игуман манастира Антоније-Сијевског. Помен се одржава 20. децембра (7. децембра по јулијанском календару)[1].

Живот[уреди | уреди извор]

Рођен је 1478. године. На рођењу добио је име Андреј. Потицао је из породице имућног земљорадника у селу Кехта код Северне Двине, школовао се и учио иконопис. Изгубивши родитеље, дошао је у Новгород и ступио у службу локалног бојара. После пет година службе оженио се, али је годину дана касније остао удовац.[2] После тога је одлучио да оде у манастир. Поделивши имање, дошао је на реку Кену у Пахомијеву испосницу на реци Кени и примио монашки постриг са именом Антоније. У манастиру је показао образац смирености и послушности; пре свих је одлазио у храм на молитву; упражњавао строго уздржање, и непрестано имао у срцу сећање на смрт и последњи суд.[2] Након што је посвећен за јеромонаха, он је непропустљиво вршио богослужења, и неуморно обављао све манастирске послове.

Склон самоћи, Антоније је заједно са двојицом монаха напустио пустињу и настанио се на реци Шелекс на Црним брзацима, где је провео 7 година док га мештани нису протерали. Након тога, Антоније се, већ са седам ученика, настанио на Великом Михајловском језеру уз реку Сију. На овом месту је 1520. године саградио капелу, а затим је формиран Сијски манастир. Антоније је постао његов први игуман, али је више пута напуштао манастир тражећи самоћу.

Умро је 1556. године, у 79. години.

Канонизација Антонија за светитеља обављено је уз учешће игумана манастира Питирим и Антонијевог ученика, монаха Филотеја, који су се око овога спорили у Москви 1579. године. Филотеју припада и прва верзија Антонијевог житија, на основу које су написана житија монаха Јоне и царевића Ивана Ивановича.

Његове свете мошти почивају у његовом Сијском манастиру.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡. Patriarch of Moscow and All Russia Aleksiĭ II, Patriarch of Moscow and All Russia Kirill, Patriarch of Moscow and all Russia Алексий II, Patriarch of Moscow and All Russia Кирилл, T︠S︡erkovno-nauchnyĭ t︠s︡entr "Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡", Церковно-научный центр "Православная энциклопедия". Moskva. 2000. ISBN 978-5-89572-005-9. OCLC 46632361. 
  2. ^ а б „Свети преподобни Антоније сијски, нови чудотворац”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-21. 
  3. ^ „Žitija Svetih za decembar – Strana 8 – Svetosavlje”. svetosavlje.org. Приступљено 2022-11-10.