Апокалипто

С Википедије, слободне енциклопедије
Апокалипто
Филмски постер
Изворни насловApocalypto
Жанракција, епски филм
РежијаМел Гибсон
СценариоФархад Сафинија, Мел Гибсон
ПродуцентМел Гибсон
Главне улогеДалија Хернендез, Мајра Сербуло, Херардо Тарасена, Карлос Емилио Баез
МузикаЏејмс Хорнер
Година2006.
Трајање138 минута
ЗемљаСАД
Језикмајатан
Буџет40 милиона долара
Зарада120,7 милиона долара
IMDb веза

Апокалипто (енгл. Apocalypto) је амерички филм из 2006. године, чији је режисер и продуцент Мел Гибсон. Филм је снимљен на мајатан језику, а глумци су потомци Маја. Радња се догађа у Јукатану, у периоду унутрашњег пропадања цивилизације Маја, крајем 15. века. Филм прати путовање мајанског ловца из џунгле, чије су село уништили мајански ратници из града, а њега као и остале становнике одвели на ритуално жртвовање.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм започиње цитатом Вила Дуранта "Велика цивилизација се не може освојити споља, све док се сама не уништи изнутра". Током лова, на мајанске ловце наилази група избеглица која им објашњавају да је њихова земља опустошена, и траже дозволу за пролазак кроз џунглу. После сусрета са њима, Кремено Небо говори свом сину Јагуаровој Шапи, да не сме да дозволи да страх са ових људи пређе на њега, јер „страх је болест, као и свака друга“. Током вечери племе се окупља и сеоски старешина им говори легенду о човеку који је био несрећан, и коме су животиње дале своје способности да би био задовољан, међутим он је стално узимао још, све док једнога дана свет није могао ништа више да му пружи.

Идиличан живот племена једног јутра ће нагло прекинути напад мајанских ратника на њихово село. Јагуарова Шапа, успева да сакрије своју жену и дете у једну пећину, међутим враћа се у село где бива заробљен. Ратници убијају већину сељана, а пар преживелих становника одводе на ритуално жртвовање у град, да би их принели као жртву, верујући да ће им тако богови дати бољу жетву и напредак.

У граду ће затећи потпуно уништену природу, и робове који до смрти раде на грађевини. Свештеници су почели да жртвују заробљенике, а када је дошао ред на Јагуарову Шапу, почиње помрачење сунца и тада престају са жртвовањем. Свештеници иако су знали да је ово природна појава, приказују је људима као демонстрацију моћи, бога коме приносе људске жртве. Ратници одводе заробљенике на погубљење, и Јагуарова Шапа користи прилику и бежи у џунглу, тада креће потера за њим која стално упада у замке које он као искусан ловац поставља за њима. У међувремену почиње киша која полако плави пећину у којој се налази његова жена која је у поодмаклој трудноћи.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]