Маје

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Традиционална кућа народа Маја (Јукатан-Кобе)

Маје, или народ/народи Маја, су група америчких домородачких народа јужног Мексика и северне средње Америке. Израз Маје се користи да опише све народе ове регије који деле сличан језик и културу, иако сваки од њих има и сопствене особености.

Маје имају историју и културу која је стара око 3000 година, а врхунац је достигла у класичном периоду од 300. до 900. године нове ере. За разлику од популарног веровања, култура Маја није нестала после шпанског освајања, већ и данас живи међу народом.

Процењује се да данас на простору јужног Мексика и Средње Америке живи 6 милиона Маја, и то у мексичким државама Јукатан, Кампече, Кинтана Ро, Табаско и Чиапас, као и у средњоамеричким државама Белизе, Гватемала и западним деловима Хондураса и Салвадора.

Највећи број Маја настањује полуострво Јукатан. Они се не деле међу собом на племена, за разлику од Маја на висоравнима Гватемале. Најтрадиционалније племе Маја су Лакандонске Маје, које су вековима живеле изолован живот у џунглама.

Постоје 44 различита језика Маја, од којих су данас највише у употреби мајатан на Јукатану и језик киче у Гватемали.

Историја[уреди | уреди извор]

Маје су живели у Средњој Америци. Тамо су основали независне градове-државе. Њихово изузетно знање из астрономије и аритметике су им пренели Олмеци, још старија цивилизација.

Преткласични период (650. пре наше ере - 250. наше ере)[уреди | уреди извор]

Цивилизација Маја узима замах на обали Тихог океана и на високом вулканском земљишту данашње Гватемале. Захваљујући богатом земљишту и умереној клими пољопривредне културе добро успевају на планинским обронцима који су уређени по спратовима. Маје граде прве градове над којима се надносе пирамиде. Шире своју цивилизацију према северу, у тропску шуму Петен а потом на суву висораван Јукатан.

Класични период (250—800)[уреди | уреди извор]

Уметност и архитектура су на свом врхунцу. Градови Маја никад нису били толико лепи и богати. Од овог богатства користи имају пре свега свештеници, краљеви градова и племство.

Опадање (IХ-XVI век)[уреди | уреди извор]

Од IX века неки градови се напуштају. У X веку Толтеци проширују своју доминацију. Од тада Маје живе у сенци моћнијих народа. Пирамиде и храмови се запуштају. Међутим, сећање на народ Маја опстаје захваљујући традицијама које су се одржале међу сељацима. У време опадања цивилизације Маја ове крајеве су погодиле велике суше.[1]

Цитати[уреди | уреди извор]

Ми нисмо митови из историје, рушевине у џунгли или зоолошким вртовима. Ми смо људи и тражимо поштовање, нећемо да будемо жртве нетолеранције и расизма.

— Ригоберта Менчу (припадница народа Маја и добитник Нобелове награде за мир)

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]