Пређи на садржај

Аркадије Новгородски

С Википедије, слободне енциклопедије
Аркадије Новгородски
Лични подаци
Датум смрти19 септембар 1162.
Место смртиВелики Новгород,
ГробНовгородски Софијски сабор
Световни подаци
Празник4 октобар и 10 фебруар

Аркадије Новгородски († 19. септембра 1165) - је био епископ Руске православне цркве, епископ Новгородски[1].

Светитељ Руске цркве, поштован међу светима, помен у 3. недељу по Педесетници у Сабору новгородских светаца.

Биографија[уреди | уреди извор]

Биографски подаци о Аркадију пре његовог избора за епископа Новгородског су штури. Из његовог живота, сачуваног у запису из друге половине 14. века, познато је да је још у младости примио монашки постриг у Новгородском Јурјевском манастиру, где је уздигнут у чин јерођакона, затим јеромонаха, „и не по броју година постављених за игумана“.

Убрзо је, међутим, „због зависти и опсесије ђавола“, Аркадије био протеран из Јурјевског манастира. У то време је очигледно постао надалеко познат у Новгороду, а кнез Изјаслав Мстиславич (брат новгородског кнеза Всеволода Мстиславича), који је стигао у град, поверио му је игуманство Пантелејмонског манастира, који се налазио поред Јурјеваког манастира.

Године 1153. подигао је манастир Успење у близини Новгорода, назван по њему „Аркашки“ (Аркадијев) и био игуман овог манастира до 1158. године.

У априлу 1156. године, после смрти новгородског епископа Нифонта, једногласно је изабран „за владара“ и, по древном обичају Новгородаца, много пре свог посвећења, свечано је „уздигнут у предворје“, тј. , доведен да живи у владичанској кући.

10. августа 1158. године посвећен је за епископа.

Користећи свој огроман утицај и моћ свог пастирског ауторитета, он је у више наврата смиривао народне немире и помирио завађене кнезове, спречавајући крвопролиће[2].

Преминуо 19. септембра 1165. године. Новгородци су много туговали и плакали због Аркадијеве смрти и са великом чашћу сахранили његове посмртне остатке у Корсунском трему. Сахрањен је у храму Свете Софије, испод мартиријевог (Корсунског) трема. Ту су у тајности почивале његове мошти.

Успомена на Светог Аркадија празнује се локално 18. септембра и 10. фебруара. У „Историјском речнику светих прослављених у Руској цркви“ дан његовог сећања је такође назначен и 4. октобар[3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Святитель Аркадий, епископ Новгородский († 1168), Русские святые - мон. Таисия (Карцова)”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2024-06-11. 
  2. ^ „Аркадий Новгородский”. portal-slovo.ru. Приступљено 2024-06-11. 
  3. ^ „Святитель Аркадий, епископ Новгородский”. ortox.ru. Приступљено 2024-06-11.