Асандер (босфорски краљ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Асандер
Gold coin of Asander as King of the Bosporan Kingdom.jpg
Лични подаци
Датум рођења110. п. н. е.
Датум смрти37. п. н. е.
ПретходникФарнак II
НаследникАспург

Асандер (грч. Ασανδρоς Φιλοκαισαρ Φιλορωμαιος, 110-17. п. н. е.) - првобитно босфорски гувернер бофорског понтског цара Фарнака II-77, касније цар Босфорског краљевства.

Биографија[уреди | уреди извор]

Асандер, бофорски гувернер понтског краља Фарнака II, сина Митридата VI Понтског, 47. п. н. е, након његовог пораза у рату са Римом, издао га је и прогласио се архонтом, а касније и краљем Босфора. У даљим грађанским сукобима, Асандер је убио Фарнака, који је покушавао да се учврсти на Босфору. [1].

Легитимизација краљевске власти[уреди | уреди извор]

Легитимност Асандерове владавине због убиства Фарнака била је упитна и могла је изазвати неслагање у Риму. Да би ојачао свој статус, Асандер се оженио Динамидом, Фарнаковом ћерком, чиме је обезбедио сукцесију власти, подршку локалног становништва и могућност да се обрати Риму да потврди своју моћ [2].

Владавина[уреди | уреди извор]

Асандер је имао тешке односе са Римом и чак се борио са Митридатом из Пергама, штићеником Јулија Цезара на бофорском престолу. Стабилност је дошла тек под царем Октавијаном Августом. Између 27. и 17. године п. н. е. Рим је коначно признао Асандра за краља Босфора[3].

Као моћан владар, Асандер је на крају свог живота пао у депресију и умро у 93. години, уноривши себе глађу. После његове смрти уследило је период нестабилности, које се завршило доласком на власт његовог сина Аспурга.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Appian z Aleksandrii Historia rzymska, t. I (ks. XII. Wojny z Mitrydatesem, rozdz. 120—121), przekł., oprac. i wstęp L. Piotrowicz, Ossolineum & Wydawnictwo PAN, Wrocław 1957.
  2. ^ Дион Кассий|Kasjusz Dion Historia rzymska: księgi 41-50 (ks. XLII, rozdz. 46-48), wstęp, przekł. i kom. I. Ptaszek, WBP w Krakowie, Kraków (2008) ISBN 978-83-60100-23-3
  3. ^ Вилькен, Ульрих|Ulrich Wilcken Asandros 4. // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band II,2, Stuttgart 1896, Sp. 1517.