Ахмозе-Нефертари

С Википедије, слободне енциклопедије
Ахмозе-Нефертари

Ахмозе-Нефертари била је краљица Египта. Њени родитељи су били Тао II Храбри и Ахотеп I, тако да је Ахмозе-Нефертари била рођена сестра фараона Ахмозеа I, a касније и његова главна супруга. Ахмозе-Нефертари је по смрти свог мужа, постала регент свог сина и несметано је владала све док он није ушао у године када је преузео круну као Аменхотеп I. Аменхотеп I је владао Египтом двадесет једну годину, а његова мајка га је надживела. Током своје владавине била је поштована као велика ратница, и на њеној сахрани одржане су посебне почасти за њена достигнућа у рату. У Теби је после њене смрти установљен култ краљице Ахмозе-Нефертари.

Ахмозе-Нефертари је имала доста надимака: Друга Амонова пророчица, Господарица неба, Дама запада. Она је прва египатска краљица која је жива добила титулу Амонова добра супруга.

Оснивачи Осамнаесте династије[уреди | уреди извор]

Неки египтолози тврде да је оснивач Осамнаесте династије била краљица Ахотеп I. После смрти њеног мужа, фараона Секененре Таоа II, Ахотеп је за нове фараоне Египта поставила своје синове Ахмозеа I и Камозеа, док је истовремено омогућила право наслеђивања по женској линији, тако да би се њена династија могла угасити једино смрћу њене ћерке, принцезе Ахмозе-Нефертари. Ахотеп I је, док јој синови нису одрасли, владала као регент, трудећи се да уједини Египат, тако што ће отерати Хиксе са северних египатских територија и брачним везама обновити изворну египатску династију. Муж краљице Ахотеп је највероватније, као и Камозе касније, погинуо у борби против Хикса. Тек је њен млађи син, Ахмозе I успео да протера Хиксе из земље и да годинама влада Египтом као први фараон Осамнаесте династије.

Деца Ахмозеа I и Ахмозе-Нефертари су: Аменхотеп I и принцезе Мутнофрет, Ахмозе-Меритамон и Ахмозе-Ситамон. Аменхотеп је за жену узео своју рођену сестру - принцезу Ахмозе-Меритамон.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]