Пређи на садржај

Секененре Тао II

С Википедије, слободне енциклопедије
Секененре Тао II
Лични подаци
Датум рођења1614. п. н. е.
Датум смрти1555. п. н. е. (59 године)
СахрањенДеир ел-Бахри
Породица
СупружникАхотеп I
ПотомствоКамос, Ахмосе I, Ахмозе-Нефертари...
РодитељиСенактенре Ахмосе
Тетишери
Владавина
Период владавине1560. п. н. е. - 1555. п. н. е. ?
ПретходникСенактенре Ахмосе
НаследникКамос

Секененре Тао II био је осми фараон седамнаесте египатске династије. Вероватно је био син Сенактенреа Ахмос који је још познат као Тао I. Тачан датум почетка његове владавине није познат, али се претпоставља да је почео владати 1560. п. н. е.. Неки извори говоре да је почео владати 1558. п. н. е.. Он је био отац 2 фараона Камоса и Ахмоса I. Приписује му се покретање почетка ослободилачког рата против Хикса.[1][2]

Грађевине[уреди | уреди извор]

Због релативно кратке владавине, Тао II није иза себе оставио много споменика или грађевина, али се зна да је на локацији Деир ел-Баллас саградио палату од опека. На оближњем брежуљку су пронађени темељи зграде за коју се верује да је служила као војна осматрачница[1].

Мумија[уреди | уреди извор]

Мумифицирана глава Таоа II.
Мумифицирана глава Таоа II.

Мумија Таоа II је пронађена у групи гробова Деир ел-Бахри, откривеној 1881. Била је закопана заједно с каснијим фараонима из 18. и 19. династије као што су Ахмос И (његов син), Аменхотеп I, Тутмос I, Тутмос II, Тутмос III, Рамзес I, Сети I, Рамзес II и Рамзес IX, као и фараонима 21. династије као Псусенес I, Псусенес II и Псусенес Сиамун.

Мумију је 9. јуна 1886. разоткрио Гастон Масперо те после детаљно описао страховите повреде које је запазио на фараоновој глави. Масперо је био уверен како је фараон умро насилном смрћу, од најмање неколико удараца секиром, од којих га је већ први потпуно онеспособио. Део египтолога је на основу форензичке анализе устврдио да повреде одговарају врсти бојне секире која се није користила на египатском југу, него секири карактеристичној за археолошки локалитет Телл ел-Даб'а, на подручју под влашћу Хикса. На основу ране се верује да је фараон био нагнут или лежао у тренутку задавања ране. Недостатак повреда на рукама показује да се фараон није могао или није стигао одбранити, односно да је или убијен на спавању или изненађен у бици с Хиксима. У прилог хипотези да је смрт нашао на војном походу иде и лош квалитет балсамовања, односно да је мумифицирање извршено на брзину, односно да нису били доступни материјали који су се иначе користили за мумификацију фараона преминулих на двору. Рендгенске снимке мумије показују трагове мозга унутар лобање, а истраживачи Џејмс Харис и Кент Викс су крајем 1960-их установили да је мумија Таоа II, најгоре очувана од свих краљевских мумија у Египту[3][4][2].


Египатски фараон
Седамнаеста династија

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Shaw, Ian. The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press, 2000. p.198.
  2. ^ а б Shaw, Ian. The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press, 2000. p199.
  3. ^ Maspero, Gaston. History Of Egypt, Chaldaea, Syria, Babylonia, and Assyria, Volume 4 (of 12), Project Gutenberg EBook, Release Date: 16.12. 2005. EBook #17324. http://www.gutenberg.org/files/17324/17324.txt
  4. ^ Shaw, Ian. The Oxford History of Ancient Egypt. p199. Oxford University Press, 2000.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Gardiner, Sir Alan. Egypt of the Pharaohs. (Oxford, 1964).
  • Hayes, William C. Egypt: From the Death of Ammenemes III to Sequenenre II," in Volume 2, Chapter 2 of the "Cambridge Ancient History", Revised Edition (Cambridge, 1965).
  • Pritchard, James B. (Editor). Ancient Near Eastern Texts Relating to the Old Testament. Third Edition, with Supplement. (Princeton, 1969).