Базилика Мученика Угандских

С Википедије, слободне енциклопедије
Базилика Светих мученика Угандских
Основни подаци
Оснивање1968
МестоНамугонго
 Уганда

Базилика Мученика Угандских (енг. Barsilica of the Uganda Martyrs) је римокатоличка црква посвећена угандским мученицима.

Локација[уреди | уреди извор]

Базилика се налази у Намугонгу, у општини Кира у дистрикту Вакисо у Централној Уганди. Намугонго се налази на око 15 километара североисточно од главног града Кампале.

Историја[уреди | уреди извор]

Намугонгшки мученици су први пут помињани од стране покојног Џошуа Серуфуса-Заке (1884 - 1985). Џошуа је изградио базилику на месту где су била светилишта за молитву.

Његово интересовање за хришћанство је било појачано учешћем свога оца у ратовима који су довели хришћанство у Уганду. Џошуов отац, Семеј Мусоке Серума Катигинија је из ратова стекао надимак „Нгубу“, што може бити од интереса јер је Џошуа рођен 1884. године, само годину дана после убиства угандских мученика.

Преглед[уреди | уреди извор]

Изградња базилике је почела 1965. године, а изградња је завршена 1968. године. Базилика је седиште Римокатоличке архиепископије Кампала. Изграђена је у близини места где су изгорели Свети Луис Лванга и Свети Кизито 1886. године по наређењу Кабака Мукаса Басамулекере Мванга II.