Архиепископ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Свети Сава, први српски архиепископ.

Архиепископ (грч. αρχιεπίσκοπος, од грч. αρχι — „први“ + επίσκοπος — „надзорник“[1]) је епископски чин у Православној цркви.

У Римокатоличкој цркви постоји чин надбискупа.

Јурисдикција[уреди]

Свака помјесна црква која је у рангу архиепископије за свог поглавара има архиепископа који је први међу једнаким епископима у тој помјесној цркви. У помјесним црквама са рангом патријаршије, архиепископ може представљати чин виши од чина митрополита, али може представљати и само почасни чин који се додјељује заслужним епископима. Тада се чин архиепископа налази непосредно испод чина митрополита (нпр. у Православној руској цркви).

Мада су сви епископи једнаки по власти, ради очувања јединства цркава и ради узајамне помоћи у отежаним околностима, још Апостолска правила неким епископима дају право врховног надзора над другима. На архиепископе се, поред митрополита, може такође односити 34. апостолско правило:

Историја[уреди]

Епископ александријски први је добио титулу архиепископа, вероватно због величине његове епархије, јер је он управљао црквеним пословима у читавом Египту, Либији (Ливији) и Пентапољу. После успоставе патријархата, звање архиепископа добијали су они митрополити који су задржали аутокефалност, тј. нису били зависни од неког патријарха (нпр. кипарски архиепископ). И патријарси, и архиепископи, и митрополити увек су се потписивали једноставно као епископ неког града. У Русији је први епископ који је добио звање архиепископа био новгородски, 1165. године.[2] Сада је то звање почасна титула и као награда даје се епископима.

Српска православна црква[уреди]

У Православној српској цркви, почасну титулу архиепископа носи патријарх српски са титулом архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски. Осим њега, архиепископску почасну титулу унутар својих епархија носи и митрополит црногорско-приморски са титулом архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког и митрополит дабробосански са титулом архиепископ сарајевски, митрополит дабробосански и егзарх све Далмације.

Такође, чин архиепископа носи поглавар Охридске архиепископије г. Јован VI са титулом архиепископ охридски и митрополит скопски.[3]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Αρχιεπίσκοπος Meaning and Greek to English Translation Значење речи архиепископ, и грчко-енглески превод, www.indifferentlanguages.com/. Приступљено 4. септембра 2016.
  2. ^ "A man chosen by God": The office of Archbishop in Novgorod, Russia (1165-1478) Човек изабран од Бога: Канцеларија архиепископа новгородског, Русија (1165-1478), Мајкл Кристофор Пол, scholarlyrepository.miami.edu. Приступљено 4. септембра 2016.
  3. ^ Саопштење за јавност поводом поновног страдања блажењејшег архиепископа окридског и митрополита скопског г. Јована, званичан сајт Српске православне цркве. Приступљено 4. септембра 2016.