Архиепископ

Из Википедије, слободне енциклопедије

Архиепископ (грч. αρχεπίσκοπος, од грч. archéпрви + грч. episkoposнадзорник) је епископски чин у Православној цркви.

У Римокатоличкој цркви постоји чин надбискупа.

Јурисдикција[уреди]

Свака помјесна црква која је у рангу архиепископије за свог поглавара има архиепископа који је први међу једнаким епископима у тој помјесној цркви. У помјесним црквама са рангом патријаршије, архиепископ може представљати чин виши од чина митрополита, али може представљати и само почасни чин који се додјељује заслужним епископима. Тада се чин архиепископа налази непосредно испод чина митрополита (нпр. у Православној руској цркви).

Мада су сви епископи једнаки по власти, ради очувања јединства цркава и ради узајамне помоћи у отежаним околностима, још Апостолска правила неким епископима дају право врховног надзора над другима. На архиепископе се, поред митрополита, може такође односити 34. апостолско правило: „Епископи свакога народа треба да знају о томе ко је први међу њима и да га сматрају за главу; ништа важно нека не преузимају без његовог знања, и нека сваки (од епископа) предузима само оно што се тиче његове епархије и подручних места. Али ни овај епископ нека не чини ништа без знања свих осталих епископа јер ће само тако бити једнодушност и прославиће се Бог кроз Господа у Светоме Духу - Отац и Син и Дух Свети.“

Историја[уреди]

Епископ александријски први је добио титулу архиепископа, вероватно због величине његове епархије, јер је он управљао црквеним пословима у читавом Египту, Либији (Ливији) и Пентапољу. После успоставе патријархата, звање архиепископа добијали су они митрополити који су задржали аутокефалност, тј. нису били зависни од неког патријарха (нпр. кипарски архиепископ). И патријарси, и архиепископи, и митрополити увек су се потписивали једноставно као епископ неког града. У Русији је први епископ који је добио звање архиепископа био новгородски, 1165. године. Сада је то звање почасна титула и као награда даје се епископима.

Српска православна црква[уреди]

За више информација погледајте: Српска православна црква

У Православној српској цркви, почасну титулу архиепископа носи патријарх српски са титулом „архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски“. Осим њега, архиепископску почасну титулу унутар својих епархија носи и митрополит црногорско-приморски са титулом „архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког“ и митрополит дабробосански са титулом „архиепископ сарајевски, митрополит дабробосански и егзарх све Далмације“.

Такође, чин архиепископа носи поглавар Охридске архиепископије г. Јован VI са титулом „архиепископ охридски и митрополит скопски“.

Види још[уреди]