Архиепископ

С Википедије, слободне енциклопедије

Архиепископ (грч. αρχιεπίσκοπος, од αρχι — „први“ + επίσκοπος — „надзорник“[1]) је носилац архијерејског чина у средњем степену, који је изнад основног епископског (у ужем смислу), а испод највишег патријаршијског. У зависности од локалних традиција у помесним црквама, архиепископи могу имати виши или нижи ранг у односу на митрополите. Архиепископи могу бити: пуноправни (поглавари у појединим аутономним или аутокефалним црквама) или почасни (епархијски архијереји којима је архиепископски наслов додељен као знак почасти). Архиепископи постоје у Православној цркви, а такође и у Оријентално-православним црквама, као и у црквама које су настале из древне Цркве Истока.[2]

У западним црквама као што су Римокатоличка, Англиканска и Старокатоличка постоји степен надбискупа.

Историја[уреди | уреди извор]

Епископ александријски први је добио титулу архиепископа, вероватно због величине његове епархије, јер је он управљао црквеним пословима у читавом Египту, Либији (Ливији) и Пентапољу. После успоставе патријархата, звање архиепископа добијали су они митрополити који су задржали аутокефалност, тј. нису били зависни од неког патријарха (нпр. кипарски архиепископ). И патријарси, и архиепископи, и митрополити увек су се потписивали једноставно као епископ неког града. У Русији је први епископ који је добио звање архиепископа био новгородски, 1165. године.[3] Сада је то звање почасна титула и као награда даје се епископима.

Мада су сви епископи једнаки по власти, ради очувања јединства цркава и ради узајамне помоћи у отежаним околностима, још Апостолска правила неким епископима дају право врховног надзора над другима. На архиепископе се, поред митрополита, може такође односити 34. апостолско правило:

Свака помјесна црква која је у рангу архиепископије за свог поглавара има архиепископа који је први међу једнаким епископима у тој помјесној цркви. У помјесним црквама са рангом патријаршије, архиепископ може представљати чин виши од чина митрополита, али може представљати и само почасни чин који се додјељује заслужним епископима. Тада се чин архиепископа налази непосредно испод чина митрополита (нпр. у Православној руској цркви).

Српска православна црква[уреди | уреди извор]

Свети Сава, први српски архиепископ

Данашњи једини архиепископ у Српској православној цркви јесте поглавар Православне охридске архиепископије са титулом „архиепископ охридски и митрополит скопски”.

Међутим, почасну архиепископску титулу носи и патријарх српски („архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски”) те два митрополита унутар својих епархија: митрополит црногорско-приморски са титулом „архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког” и митрополит дабробосански са титулом „архиепископ сарајевски, митрополит дабробосански и егзарх све Далмације”.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Αρχιεπίσκοπος Meaning and Greek to English Translation Значење речи архиепископ, и грчко-енглески превод, www.indifferentlanguages.com/. Приступљено 4. септембра 2016.
  2. ^ Meyendorff 1989.
  3. ^ "A man chosen by God": The office of Archbishop in Novgorod, Russia (1165-1478) Човек изабран од Бога: Канцеларија архиепископа новгородског, Русија (1165-1478), Мајкл Кристофор Пол, scholarlyrepository.miami.edu. Приступљено 4. септембра 2016.

Литература[уреди | уреди извор]