Баш (Јуникс љуска)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Баш)
Беш
Снимак екрана интерпретера „Беш“
Снимак екрана интерпретера „Беш“
Програмер(и)Брајан Фокс
Репозиторијум Уреди на Википодацима
ЛиценцаГНУ
Веб-сајтСтраница на сајту пројекта ГНУ

Беш (енгл. Bash) је интерпретер и програмски језик у облику командне линије који је написао Брајан Фокс[1] (енгл. Brian Fox) 1987. године за пројекат ГНУ[2].

Укључен је на већини јуниксоликих оперативних система са ГНУ лиценцом, што подразумијева све дистрибуције Линукса и издања јуникса која су под ГНУ лиценцом. На већини Линукса, ово је подразумијевани интерпретер, тј. интерпретер који се аутоматски додјељује новим корисницима. Интерпретер се подразумијевано испоручује и на оперативном систему Mac OS. Уз помоћ програма Сигвин (енгл. Cygwin), могуће је покренути „Беш“ и под оперативним системом Windows.

Могућности[уреди | уреди извор]

Интерпретер „Беш“ је наслиједио понашање од интерпертера Борн, али је наслиједио многе могућности из других, попут интерпретера C- (tcsh, csh) и интерпретера Корн (ksh), попут аутоматског завршавања команди и имена датотека и директоријума, историје команди, уређивања командне линије итд. Ове и друге могућности стандардни интерпретер Борн није имао.

„Беш“ садржи сопствени скриптни језик, помоћу којег је могуће остварити висок ниво аутоматизације послова, јер подржава петље, гранања, промјенљиве и манипулацију њихових вриједности уз помоћ регуларних израза, аритметичке операције уз помоћ команде expr, манипулацију стандардног улаза, излаза и излаза за грешке и преусмјерење у датотеке, што у комбинацији са стандардним скупом алата на јуниксоликим системима и датотечним системима /dev и /proc чини моћну програмерску алатку.

Име[уреди | уреди извор]

„Беш“ је настао као насљедник интерпретера Борн (енгл. Bourne shell), који је добио име по Стивену Борну (енгл. Stephen Bourne). Име „Беш“, односно „Bash“, представља акроним за „Bourne Again Shell“ („Опет Борн интерпретер“), што је алузија на „Born again shell“ („Поновно рођени интерпретер“)[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Секција „Аутори“ у сваком упутству за „Беш“ (види команду man bash)
  2. ^ Newham 2005, стр. 15.
  3. ^ Пројекат Линуксове документације, „Речник“ (језик: енглески)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]