Јуникс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јуникс
Верзија Јуникс оперативног система
Unix history-simple.svg
Еволуција Јуникса и јуниксоликих система
Развијач Кен Томпсон, Денис Ричи, Брајан Кирнихан, Даглас Мекилрој, Џо Осана, Бел Лабс
Програмиран у C
Радно стање Развија се
Изворни модел Отворен код
Доступно на Енглески
Врста кернела Монолитно језгро
Корисничко окружење ГКО и ИКЛ
Лиценца Власничка
Веб-сајт unix.org
UNIX лого

Јуникс (енгл. Unix, заштићено као UNIX, IPA/ˈjuː.nɪks/ YOO-nicks) је породица оперативних система који воде порекло од оригиналног Јуникс система развијеног 1970-их у AT&T Беловим лабораторијама од стране групе програмера међу којима су се налазили Кен Томпсон, Денис Ричи и Даглас Мекилрој.

Овај систем се од свог настанка разгранао у мноштво система, како академских тако и комерцијалних, разних произвођача, укључујући Универзитет Калифорније, Беркли (BSD), Мајкрософт (Xenix), IBM (AIX) и Сан мајкросистемс (Соларис).

Тренутни власник заштитног знака „Јуникс” је Отворена група. Само системи који потпуно задовољавају критеријуме Јединствене спецификације Јуникса носе назив „Јуникс”.

Другим речима, Јуникс је скуп спецификација које један оперативни систем треба да има да би носио назив Јуникс. Дефиницију тих спецификација држи Отворена група.

Породично стабло Јуникса и јуниксоликих оперативних система

Оперативни системи Јуникс су вишекориснички и вишепроцесни. Обично су рађени за сервере и радне станице. Већина њих раде само на рачунарској опреми произвођача који је и направио ту верзију Јуникса.

Листа Јуникс система[уреди]

Развој[уреди]

Развој Јуникса је почео у фирми AT&T крајем 60-их и почетком 70-их година 20. века. Најзаслужнији су Кен Томпсон, Денис Ричи и Даглас Мекилрој.

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Јуникс на Викимедијиној остави