Бележница професора Мишковића (1. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије

Бележница професора Мишковића
Држава  Србија
Мрежа Суперстар ТВ
РТС 1
Премијерно приказивање 22. мај — 27. јун 2021.
Број епизода 12
Претходна серија 2. сезона

Прва сезона драмске телевизијске серије Бележница професора Мишковића емитовала се од 22. маја до 27. јуна 2021. године на каналима Суперстар ТВ а током јесени 2021 и на РТС 1. Прва сезона се састоји од 12 епизода.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

У пролеће 2002. године млади новинар Београдског листа "Аргумент", Бошко Стевановић, добија задатак да напише текст о научној оставштини преминулог српског етнолога Арсенија Мишковића. У разговору са Мишковићевом удовицом он ће се сусрести са серијом мистериозних и научно необјашњивих догађаја о којима није ни сањао да су могући, а камоли да су се одиграли и да још увек трају у Србији.

Ти догађаји чине садржај једне мале бележнице са црним корицама, које ће удовица Мишковић поклонити новинару Стевановићу. Вођен својим новинарским инстинктом, а у сарадњи са пријатељем Миленком, Бошко ће покушати да провери веродостојност мистериозних догађаја описаних у Бележници. Оно што пише у Бележници опседа неке људе из иностранства, Беча, Лондона, Москве, а на крају покреће и лавину чудних догађаја који самог новинара, његову породицу и пријатеље доводе у животну опасност...

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијера
111. епизодаМирослав ЛекићЂорђе Милосављевић22. мај 2021. (2021-05-22)
Бошко Стевановић је новинар листа Аргумент који добија задатак да уради интервју са удовицом професора Мишковића. Она му даје бележницу свог покојног супруга у коме је забележен његов истраживачки рад. Он и његов пријатељ Миленко прво узимају у анализу причу о Драгану Јанкетићу. Реч је о човеку из Суботице, који је кренуо из Београда кући 1964 и нестао а појавио се 10 година касније. У исто време Бошко има проблема са девојком Јеленом која је незадовољна, јер он нема довољно времена за њу. Бошку се јавља извесни Мирослав који жели да у име непознатих људи купи бележницу. Бошко слаже да бележница није код њега. Извесни Хари Вилсон из Балтимора добија имејл од некога у коме пише да је почео лов на бележницу.
222. епизодаМирослав ЛекићЂорђе Милосављевић23. мај 2021. (2021-05-23)
Веља, Бошков отац, одводи сина код Лазара Ћука свог колеге са којим је био заједно у служби пре него што је пензионисан. Лазар је 1974 посетио у лудници Јанкетића да га испита о свему чега се сећа. Јанкетић прича да је прошао кроз неку маглу и ту видео неког човека поред чудног аутомобила. Мирослав прати Бошка и тражи и даље од њега бележницу. Бошко прави преписку бележнице, а праву скрива у сеф. Бошко одлази у Суботицу да обиђе Јанкетићеву жену. По повратку упада у густу маглу и тамо сретне неког човека коме не види лице. Кад се врати у Београд зове га Лазар који му предлаже да одустане од истраживања.
333. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски29. мај 2021. (2021-05-29)
Хари Вилсон из Балтимора узима карту за Београд. Долази му у стан Николас Кастер који ради у некој америчкој тајној служби. Тражи од њега да изврши последњи тајни задатак пре него што га пошаљу у пензију. Из флешбека сазнајемо да је Харијево право име Теодор: одрастао је у селу у Србији и одведен у Америку када су припадници њихове тајне службе сазнали за њега. Али и за његове моћи, након што је из беса порушио своје село. У садашњости, Вагнер, Мирославов шеф, сазнаје да је Бошко син Веље Стевановића. Бошко, захваљујући Јелени, прегледа снимке са пута на коме је био. Схвата да се он у магли није задржао ни пун минут. Драгица моли Вељу да ни он ни Бошко се не мешају у ствари око Бележнице.
444. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски30. мај 2021. (2021-05-30)
На почетку видимо бљесак из прошлости из којег сазнајемо да је пре 30 година, Веља са младим приправником Бошковићем послат код професора Мишковића са задатком да се распита о његовим истраживањима. Тада је, уместо професора, упознао његову супругу Јелисавету и заљубио се у њу. Бошко укључује Јелену даље у његово истраживање и води је код Миленка. Покушавају да сазнају шта се десило са малим Теодором о којем пише у бележници. Хари Вилсон стиже у Београд, али се претходно у Београду среће са сестром Исидором. Веља се после много година среће са Бошковићем који је функционер у служби. Занима га да ли је Бележница у Бошковим рукама. Јелена, Бошко и Миленко одлазе у Теодорово село да виде има ли нечег занимљивог. Кад се врате, сазнају да је Бошку обијен стан. Бошко од Јелисавете добија фасциклу са подацима да је Драган Јанкетић жив и смештен у лудницу Кашанин. У лудници, Бошко среће Јанкетића који, кад га види, почиње да се понаша као да се познају од раније.
555. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски и Радослав Павловић5. јун 2021. (2021-06-05)
После сусрета с Јанкетићем који га је препознао, Бошко почиње да сумња да постоји временска капија. У бележници проучавају причу о човеку који је на Магличу изводио чудне обреде којим су призивани догађаји из прошлости. Хари се у Београду среће са Јелисаветом, која му је послала мејл. Они се знају из седамдесетих година, кад је Хари сазнао за професора Мишковића и позвао га у госте заједно са њом. У флешбеку из 1969 млада Јелисавета посећује Вељу и тражи од њега помоћ. Бошко креће на Маглич али успут доживи тровање храном, што га зауставља да остане у Краљеву код жене код које је одсео. Јелисавета јавља Бошку да јој је обијен стан.
666. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски6. јун 2021. (2021-06-06)
Бошко и Миленко одлазе код Јелисавете након провале у стан. Хари Јелисавети открива да постоји временски пролаз на неким тачкама у свету. У њих неки људи упадну и врате се, а неки не. Веља моли Бошковића да му помогне и заштити их колико може. На Магличу, Мирослав на зидинама тврђаве пуца на Бошка и Миленка да би их уплашио. Јелисавету киднапују испред њене зграде.
777. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски12. јун 2021. (2021-06-12)
Јелисавета је заробљена. Мирослав тражи од ње да каже где је бележница. Пошто се не јавља на телефон, Бошко одлази код ње. Затиче је тамо безбедну и без отмичара. Бошко не слути да су је Мирослављеве гориле одвеле у стан не би ли је приморали да им каже где је бележница, али их је Вилсон онесвестио телекинезом и избрисао им памћење. Бошко у стану угледа фотографију из Кладова на којој су Веља, Драгица, професор Мишковић и Јелисавета. Он испитује о овоме Драгицу, али она се прави да не зна ништа о томе. Из флешбека сазнајемо да су њих четворо били једног викенда тамо заједно након брачне кризе из које је Веља извукао професора. Трагом бележнице одлазе у Кладово да сазнају нешто о мистериозном Трајановом мосту. Миленко успе да га види у једном тренутку као и римског војника који је изашао из магле. Након тога изгуби сећање на овај догађај.
888. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски13. јун 2021. (2021-06-13)
Миленко, Јелена и Бошко се враћају из Кладова након епизоде с мостом. Кастер зове Харија и притиска га да се врати у Америку. Јелена тражи од оца да што пре доведе Бошка да ради код њега у фирми да би га одвојила од случаја бележнице. Драгица открива Бошку да је Веља некад био у вези са Јелисаветом. Веља у хотелу напада с леђа Мирослава, тако да га овај не види и наређује му да остави Бошка на миру. Миленко и Бошко сазнају из списа за извесног Милуна који се појавио после рата у околини Чачка и био необичан по много чему. Одлучују да крену тамо и потраже Радоша који му је био пријатељ, а причао је професору Мишковићу о њему.
999. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски19. јун 2021. (2021-06-19)
Бошко и Миленко одлазе у Чачак трагом приче о Милуну који се појавио после рата у том крају. Милун се није сећао одакле долази нити је могао да утврди одакле се појавио и ко је. Сазнаје се да је кроз временски портал прошао за време рата 1994. године, када је изгубио породицу, и нашао се у 1944. години. Бошко успева да пронађе само човека који је био његов пријатељ и сазнаје од патронажне сестре да га је Милун пре неког времена посетио у болници кришом. Мирослав упада на Ћуков сплав и убија га сумњајући да је он био његов нападач из хотела.
101010. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски20. јун 2021. (2021-06-20)
Бошко одлази код Јелисавете и примора је да му каже истину. Јелисавета му открива како је професор био на удару Службе државне безбедности и да га је Веља спасао. Бошко и Хари коначно се упознају. Открива се и прича из бележнице о жени која је зауставила телекинезом службени ауто СДБ-а да би спречила да жена и дете буду прегажени. Пре него што разреше ситуацију с бележницом Бошко и Миленко одлучују да истраже и ту мистерију...
111111. епизодаМирослав ЛекићКоста Пешевски26. јун 2021. (2021-06-26)
Мирослав даје ултиматум Бошку да преда бележницу или ће убити Јелену. Пре тога се Бошко са Јелисаветом, Вељом, Миленком и Јеленом налази код Вилсона. Вилсон обави ритуал којим открије како се испод исписаних страница бележнице налази још један текст у којем се налазе њене праве тајне. Њих је исписао Хари Вилсон када су били код њега у САД. Бележница је сада празна и Веља и Бошко је предају Мирославу. Овај је односи код Вагнера, узима од њега новац а онда га убије и узме му и бележницу. Мирослав потом односи бележницу код Бошковића и тада постаје јасно да је Мирослав све време играо двоструку игру. Бошковић каже да ће бележницу послати у Вашингтон на непознату адресу. Вилсона у хотелу пресретне Кастер и захтева од њега да се врати с њим у Америку иначе ће му убити сестру коју је довео у хотел. Вилсон тада употреби своју моћ и убије Кастера али и сам умире од напора. На самрти, Вилсон саопштава сестри да постоји још једна бележница која је добро сакривена и да ће ускоро преко адвоката сазнати где се налази.
121212. епизодаМирослав ЛекићРадослав Павловић27. јун 2021. (2021-06-27)
Након сахране Харија Вилсона, Бошко, Миленко и Јелена одлазе у своју последњу авантуру. Бошко одлучује да на Петровдан преноћи испод Маглича где се сусреће са тајним силама. Враћа се кући с Јеленом мислећи да је авантурама крај и да ће од сада живети срећни заједно... А да ли је стварно тако?


Спољашње везе[уреди | уреди извор]