Берта Савојска

С Википедије, слободне енциклопедије
Берта од Савоје
Bertha of Savoy, Holy Roman Empress.jpg
Берта Савојска
Датум рођења(1051-09-21)21. септембар 1051.
Датум смрти27. децембар 1087.(1087-12-27) (36 год.)
Место смртиМајнц
Свето римско царство
ГробКатедрала у Шпајеру
ДинастијаСалијска династија
ОтацОтон Ι Савојски
МајкаАделаида од Сузе
СупружникХајнрих IV, цар Светог римског царства
ПотомствоАгнеса од Немачке, Конрад II од Италије, Хајнрих V, цар Светог римског царства
царица Светог римског царства
Период1084-1087
ПретходникАгнеса од Поатуа
НаследникЕупраксија Кијевска

Берта од Савоје (21. септембар 1051 - 27. децембар 1087), такође позната и као Берта од Торина била је немачка краљица и светоримска царица, односно прва супруга цара Хајнриха ΙV.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родила се као кћер савојског грофа Отона Ι и Аделаде од Сузе. За немачког принца и будућег краља Хајнриха је била верена 25. децембра 1055, док су обоје још били деца. Венчала се 13. јула 1066. у Требуру. Хроничари је описују као изузетно лепу и привлачну жену, те наводе да је од самог почетка била искрено заљубљена у свог супруга. Та љубав, међутим, није била узвраћена, јер је Хајнрих преферирао спавати са својим конкубинама. Године 1069. је коначно од немачких бискупа затражио да му брак пониште; при томе је, према наводима Бруна од Мерсебурга изјавио да за то сама Берта није нипошто крива, односно да једноставно са њом "није срећан" те да би поништење "могло отворити прилику за срећнији брак"; како би бискупима олакшао одлуку, зарекао се да је "још увек девица". Бискупи се, међутим, нису усудили поништити брак на тако "танким" основама, те су се обратили за помоћ папи Александру ΙΙ. Он је цару послао кардинала Петра Дамјана, који је утврдио да је брак ваљан и да се не може поништити.

Хајнрих се, суочен са црквеним ауторитетом, помирио са својом судбином. Са Бертом је имао петоро деце, од којих су троје преживели детињство - принцезу Агнесу од Немачке, те будућег краља Конрада ΙΙ и цара Хајнриха V. Берта је до краја живота била верна Хајнриху, пратећи га у Каносу; 31. марта 1084. је у Риму званично крунисана за царицу. Умрла је 1087. године у Мајнцу. Сахрањена је у катедрали у Шпајеру. Хајнрих се, две године након Бертине смрти, поново оженио.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Отон I Савојски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Берта Савојска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Аделаида од Сузе
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]