Битка на Стирлингшком мосту

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Битка код Стерлинг Бриџа
Део Шкотски ратови за независност
The Battle of Stirling Bridge.jpg
Битка код Стерлинг Бриџа
Време: 11. септембар 1297. година
Место: Река Форта, Шкотска
Резултат: Победа Шкотске
Сукобљене стране
Краљевина Шкотска Краљевство Енглеска
Команданти и вође
Вилијам Волас

Битка код Стерлинг Бриџа одиграла се 11. септембра 1297. године, на некадашње мосту на реци Форта, између шкотске и енглеске војске. Битка је део Шкотских ратова за независност, а завршена је победом Шкота и протеривањем Енглеза из Шкотске.

Битка[уреди]

Река Форта

После анексије 1296. године, у покореној Шкотској букнуо је устанак под витезом и националним херојем Вилијамом Воласом. Но, 9. јула 1297. године закључен је уговор о покорности шкотских племића енглеском краљу Едварду I коме се Волас није хтео покорити. Он се повукао на север и прикупио велику војску. Том војском повратио је све шкотске тврђаве северно од реке Форта и отпочео опсаду Дандија. Кад су се енглеске снаге појавиле под Вореном, Волас им је пошао у сусрет према Стерлинг Бриџу.

Шкоти су посели осматрачке положаје на обалама реке Форта, у близини Кембескенита по којој је битка код Стерлинга такође називана код појединих историчара. Енглези су ујутру, 11. септембра 1297. године, почели да прелазе преко дугог дрвеног моста код Стерлинга и када је око половине њихових снага прешло реку, Воласове снаге су их напале и уништиле, пре него што су успеле да се развију за борбу. Остатак Енглеза је запалио мост и панично побегао. Шкоти су прешли реку на газу, наставили гоњење и најзад протерали Енглезе из Шкотске.

Види још[уреди]

Извори[уреди]