Би-Би-Си Парламент

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

BBC Parliament
Земља Уједињено Краљевство
Власник BBC
Датум покретања 1992 (као The Parliamentary Channel)
Формат слике 576i (16:9 SDTV)
Веб-сајт www.bbc.co.uk/democracylive/bbc_parliament/

Би-Би-Си Парламент (BBC Parliament) је британски телевизијски канал Би-Би-Си-ја. Његова сврха је да омогући приступ свом раду парламентарних и законодавних тела Уједињеног Краљевства и Европског парламента.[1]

Историја[уреди]

Пре него што је преузет од Би-Би-Си-ја, канал је био познат као Парламентарни канал, и њим је управљала компанија Јунајтед артистс кејбл а била је финанисирана преко конзорцијума британских кабловских оператера.[2] Парламентарни канал је почео са емитовањем као ексклузивно-кабловски канал 1992. Канал је откупио Би-Би-Си 1998, и променио му име у Би-Би-Си Парламент', и поново почео са емитовањем под новим именом 23. септембра 1998. Сада се емитује преко кабловске, сателита и Фривјуа.

Канал функционише као аудио сервис преко ДАБ-а од почетка емитовања до 14. новембра 2000.

Програм[уреди]

Регуларан програм[уреди]

Кад год Доњи дом Скупштине заседа, Би-Би-Си Парламент преноси просторије уживо без прекида, а преноси из Куће лордова се емитују у целини касније истог дана и наредног јутра, често у пресецима који одговарају заседањима Доњег дома.

Изборна ноћ[уреди]

У ситуацији када једна од развијених нација емитује сопствени програм резултата на изборну ноћ, обично првог четвртка у мају, Би-Би-Си Парламент би често емитовао овај сервис целом Уједињеном Краљевству. На изборну ноћ и за генералне изборе 2005. и генералне изборе 2010, као и пренете скупштинске изборе 2011, канал емитује покривање Би-Би-Си-ја Шкотске шкотских резултата, док је Би-Би-Си Парламент уживо преносио у марту 2011. покривање резултата Би-Би-Би-Си Велса избора ове регије.

Извори[уреди]

Спољње везе[уреди]