Би-Би-Си Шкотска

Из Википедије, слободне енциклопедије
BBC Scotland
Земља Уједињено Краљевство
Седиште Би-Би-Си Пацифички кеј, Глазгов
Власник BBC
Кључни људи Кен МекКвари
(директор Би-Би-Си-ја Шкотске)
Датум покретања 14. март 1952 (1952-03-14)
Веб-сајт www.bbc.co.uk/scotland(English)
www.bbc.co.uk/alba(келтски)

Би-Би-Си Шкотска (BBC Scotland, шкот. BBC Alba) је огранак Британске радио-телевизије, јавно финансиран емитер Уједињеног Краљевства, који је одговоран за емитовање у Шкотској. Би-Би-Си Шкотска запошљава отприлике 1.250 особља за производњу 15.000 сати програма за телевизију и за Шкотску и за остатак УК.[1]

У конкуренцији је са Ај-Ти-Ви-јевим мрежама Ес-Ти-Ви, који покривају централну и северну Шкотску и са Ај-Ти-Ви-јевим Бордером, који покрива јужну Шкотску, за регионални програм и услуге.

Услуге[уреди]

Телевизија[уреди]

Би-Би-Си Шкотска емитује три огранка сервиса за шкотску аудијенцију. Би-Би-Си Један Шкотска и Би-Би-Си Два Шкотска су одвојени канали који могу да се искључе из мрежног система Би-Би-Си-ја Један и Два да емитују њихов сопствени распоред регионалног пограма, уз мрежне продукције.

Уз ова два канала, Би-Би-Си Шкотска такође управља дигиталним каналом Би-Би-Си Алба, који емитује програм на келтском до седам сати дневно. Канал је у удруженом партнерству са Би-Би-Си-јем Шкотске и Ем-Џи Албом и доступан је у УК путем сателитских услуга.

Радио[уреди]

Лого Би-Би-Си Радија Шкотске

Би-Би-Си Шкотска такође управља са две радио станице које покривају Шкотску: Би-Би-Си Радио Шкотска и Би-Би-Си Радио nan Gàidheal. Раније се емитовао енглески програм 24 сата дневно на фреквенцијама 92-95 ФМ и 810 MW.

Уз ово, неки британски радио програми су замењени локалним варијантама. Најзначајнији пример је онемогућивање Би-Би-Си Радија 1, у коме шкотски програм користећи Би-Би-Си Introducing бренд замењује широки британски програм — циљ оба програма је да нађу нови таленат, да локално приказују одлике шкотског талента.[2]

Онлајн и интерактивно[уреди]

Би-Би-Си Шкотске управља са мини сајтом на Би-Би-Си онлајн који се састоји од портала шкотских вести, спорта, програма и ставкама од културног интереса преко Би-Би-Си онлајн. Одељење такође обезбеђује садржај из Шкотске на ове теме вебсајту и за Би-Би-Си Црвено дугме, интерактивни ТВ сервис.

Би-Би-Си Шкотска је претходно нудио преузимање ставки најновијих вести недеље[3] и онлајн приказивање неколико главних делова преноса.

Историја[уреди]

Први радио сервис у Шкотској је почео са емитовањем од Британске радио-телевизије 6. марта 1923.[4] Под именом 5 Ес-Си и са седиштем у Глазгову, сервис се постепено проширио да би укључио нове станице 2 Би-Ди, 2 Ди-И и 2 И-Ејч, са седиштем у Абердину, у Дандију и Единбургу одвојено.[4]

Референце[уреди]

  1. „Ken MacQuarrie, Director, BBC Scotland”. About the BBC. BBC. Приступљено 6. 6. 2012. 
  2. „BBC Introducing in Scotland with Ally McCrae”. BBC. Приступљено 7. 4. 2012. 
  3. „BBC Scotland News Weekly - video podcast”. BBC News. 2. 8. 2007. Приступљено 20. 8. 2007. 
  4. 4,0 4,1 „History”. The Wireless to the Web. BBC. Приступљено 6. 6. 2012. 

Спољашње везе[уреди]