Браћа Далтон

С Википедије, слободне енциклопедије
Далтон Банда
МотоКрадемо
ОснивачБраћа Далтон
Датум оснивањаМарт 21, 1890
Типмеђународна
Метод деловањаПљачка
ЛокацијаАмерика
Службени језициенглески,
РуководиоциБилл Паувер; Боб Далтон; Грат Далтон, Дик Броадвелл
Број запослених8


Далтон Банда[1] је група одметника америчког Дивљег Запада током 1890-1892. Такође су познати и као Браћа Далтон због три њена члана који су били браћа. Међутим, треба напоменути да нису сви чланови банде припадали породици Далтон. Банда је била специјализована за пљачку банака и возова. Током покушаја пљачке банке у Кофивилу, Канзас, 1892. убијена су два брата и два члана банде.[2] Емет је осуђен на затворску казну. Након што је одслужио 14 година затвора, био је условно пуштен.

Продавница брађе Далтон

Њихов најстарији брат Френк је био заменик америчког Маршала, али је убијен 1888. године. Године 1890. тројица Далтон браће су се окренули ка криминалу после неуспеха као правници. Они су били Гратон "Грат", Боб и Емет, најмлађи. Њихов средњи брат Вилиам М. "Бил" Далтон је такође имао каријеру као одметник. Далтони су били активни касније и независно од банде Џејмса Јангера.

Почеци[уреди | уреди извор]

Њихов отац[3] је био Луис Далтон од Jackson County, Мissouri. Он је био власник бара у Канзас Ситију, када се оженио са Adeline Younger. Она је постала тетка Колу и Џиму. Нова генерација Далтона је рођена у кратком размаку: Франк (1858), Гратон "Грат" (1861), Вилиjам М. "Бил" (1866), Боб (1869), и Емет (1871).

До 1882. године, породица је живела на Индијанској територији, а касније у Оклахоми. Неколико година касније, они су се населили у Кофивилу у југоисточном Канзасу. Луис и Аделин Далтон[2] су имали укупно 15 деце, од којих су двојица погинули као бебе.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]