Брик Бредфорд

С Википедије, слободне енциклопедије
Брик Бредфорд
Насловница стрип-албума Брик Бредфорд Библиотека "Носталгија"
Информације из публикације
ТворциКларенс Греј и Виљем Рит
Прво појављивање21. августа 1933.
Информације у причи
Алтер егоБрик Бредфорд
Датум рођења1933
Место рођењаСАД
РодитељиКларенс Греј и Виљем Рит
Подржава групе

Брик Бредфорд је стрип научнофантастично-пустоловног жанра који су креирали амерички аутори - цртач Кларенс Греј и сценариста Виљем Рит. Стрип је први пут објављен у верзији дневног каиша 21. августа 1933. године. Слично као што су пре њега стрип-јунаци Флаш Гордон и Ден Дери започели своју каријеру као пробни пилот, тако је почео и Брик Бредфорд, али је убрзо постао свемирски путник и путник кроз време.

Велика популарност стрипа одвела је овог стрип-јунака и на филмско платно. Током 1947. снимљен је филмски серијал од 15 епизода[1].

Након смрти Кларенса Греја 1957. године, цртање стрипа је преузео Пол Норис. Норис је са Брик Бредфордом имао велико искуство јер је 5 година раније (1952) почео цртање авантура овог стрип-јунака.

На простору бивше Југославије стрип о Брику Бредфорду се први пут појавио у "Новом стрипу" 1937. године, а након тога су га објављивали: "Мика Миш", "Новости", "Око", "Робинзон", "Забавник", "Буфало Бил (магазин)", "Паја Патак (магазин)", "Авијатичарски стрип роман", "Микијево царство", "Политикин забавник", "Плави забавник", а у новије време објављен је у стрип албуму у оквиру библиотеке "Носталгија)"[2]

Референце[уреди | уреди извор]