Бруклин 9-9

С Википедије, слободне енциклопедије

Бруклин 9-9 је америчка полицијска и хумористичка серија чији су аутори Ден Гур и Мајкл Шур. Ова серија се приказује на америчкој телевизији Ен-Би-Си. Серија се одиграва у измишљеној 99. њујоршкој станици у Бруклину и радња прати екипу детектива и њима ново додељеног полицијског капетана, Рејмонд Холта. Серија је започела своје емитовање 17. септембра 2013. године и прва сезона је имала 22 епизоде, иако је у почетку било предвиђено само 13. Прву епизоду је одгледало чак 6.17 милиона људи.[1] После пет сезона, на 10. мај 2018. године, америчка телевизијска мрежа Фокс је отказала ову серију, али већ следећи дан, НБЦ је преузео серију и она је обновљена за 6. сезону која је емитована 10. јануара 2019. године.

Радња серије[уреди | уреди извор]

Радња серије прати главног лика Џејка Паралту, незрелог али веома талентованог детектива, и његове колеге. Тим детектива из 99. станице у Бруклину добија новог капетана Рејмонда Холта, веома озбиљног и строгог командантног официра, за разлику од ранијег капетана на кога су се сви у овој станици навикли, и зато настаје сукоб детектива Паралте и Рејмонда. Ејми Сантијаго, вредна детективка која се увек држи књиге, у почетку има компетативни однос са Џејком због бројних успеха са обе стране, а касније њихова нетрпљивост прераста у романтичну везу. Такође у овој станици се налазе детектив Чарлс Бојл, Џејков најбољи друг, наредник Тери Џефордс, веома снажан и крупан али осетљив и породичан човек, Роза Дијаз, веома агресивна и способна детективка, асистенткиња Џина Линети, веома духовит лик у серији, и два већ старија детектива који су сада задужени за канцеларијски део полицијског посла, Хичкок и Скали.

Главни глумци и њихови ликови[уреди | уреди извор]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Ова серија прве награде стиче 2014. године на Наградама за Златни Глобус за најбољег глумца у комедији или мјузиклу, доделљена Енди Самбергу, и најбоља ТВ серија у категорији комедија или мјузикл.[2] Исте године нешто касније глумци ове серије добијају награде за најбољег глумца у комедији на Америчким наградама за комедију, Енди Самберг, и на Филмским наградама по избору критичара награду добија Андре Брауер који тумачи улогу капетана Холта. Бруклин 9-9 и њени глумци заједно имају 14 освојених награда на 10 различитих филмских награда, од којих су најзначајније ГЛААД награда, Еми награда, Шорти награда, Грејси награда и два Златна Глобуса. Бруклин 9-9 је био 78 пута номинован за 19 различитих награда.

Развој и продукција[уреди | уреди извор]

Мајкл и Дан, продуценти ове серије, су заједно студирали на Харварду и тамо су се и упознали. Они су заједно већ радили на ситкому Паркови и рекреација и тако су заволели идеју комичне серије смештене у полицијску станицу. Ову идеју су представили заједници за телевизијску продукцију Универзал Телевизион, где је Шур имао развојни уговор. Иако се Универзал сагласио да емитује серију Дена и Мајкла, НБЦ је преузео емитованје серије Бруклин 9-9 и тиме је овај дуо успео да прода серију телевизијској компанији Фокс.[3] Фокс је затим издао захтев, 8. маја 2013. године, за сниманја 13 епизода и 18. октобра исте године серија је добила одобренје за целу сезону од 22 епизоде и касније је изабрана да се емитује заједно са серијом Нова девојска у специјалном програму који је претходио Супер Болу.[4][5][6]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tuesday Final Ratings: ‘Dads’, ‘Whose Line Is It Anyway?’ & ‘Brooklyn Nine-Nine’ Adjusted Up; ‘Capture’ Adjusted Down”. TV By The Numbers (на језику: енглески). 18. 9. 2013. Архивирано из оригинала на датум 06. 08. 2019. Приступљено 27. 3. 2020. 
  2. ^ Staff, By CNN. „Golden Globes 2014: The winners list”. CNN. Приступљено 27. 3. 2020. 
  3. ^ D'Alessandro, Anthony (3. 6. 2014). „EMMYS Q&A: ‘Brooklyn Nine-Nine’ Co-Creator Michael Schur On Comedic Cops”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 27. 3. 2020. 
  4. ^ „Fox Comedy Series Orders: Chris Meloni Entry, 'Brooklyn Nine-Nine,' 'Enlisted,' 'Us & Them'. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 27. 3. 2020. 
  5. ^ Andreeva, Nellie (9. 5. 2013). „Fox Picks Up Andy Samberg & Chris Meloni Comedies, ‘Us & Them’ And ‘Enlisted’, Almost Doubles New Series Volume”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 27. 3. 2020. 
  6. ^ Ausiello, Michael; Roots, Kimberly (18. 10. 2013). „Brooklyn Nine-Nine Scores Touchdown, Snags Full-Season Pick-Up and Post-Super Bowl Berth”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 27. 3. 2020.