Буш против Гора

С Википедије, слободне енциклопедије
Буш против Гора
Датум расправе: 11. децембар 2000.
Датум пресуде 12. децембар 2000.
Пуни назив случајаЏорџ В. Буш и Ричард Чејни против Алберта Гора и Џозефа Либермана
Пресуда
У околностима случаја свако ручно пребројавање гласова не би се могло обавити до истека рока (12. децембар), те би кршило одредбе о једнакој законској заштити XIV амандмана Устава Сједињених Америчких Држава
Чланови суда
Вилијам Ренквист, Рут Бејдер Гинсберг, Ентони Кенеди, Кларенс Томас, Стивен Брајер, Антонин Скалија, Џон П. Стивенс, Дејвид Соутер, Сандра Деј О'Конор
Већинско мишљење:per curiam
Издвојено сагласно мишљењеРенквист, придружили се: Скалија, Томас
Издвојено несагласно мишљење:Стивенс, придружили се: Гинсберг, Брајер
Издвојено несагласно мишљењеСоутер, придружили се: Брајер, Стивенс, Гинсберг (Осим у дијелу Ц)
Издвојено несагласно мишљењеГинсберг, придружили се: Стивенс, Соутер, Брајер (Дио I)
Издвојено несагласно мишљењеБрајер, придружили се: Стивенс, Гинсберг (осим у дијелу I-А-1), Соутер (Дио I)
Примењено право
Устав Сједињених Америчких Држава, члан II, амандман XIV,

Буш против Гора (енгл. Bush v. Gore) је назив контроверзне пресуде Врховног суда Сједињених Америчких Држава из 2000. године. Ова пресуда је одлучила о побједнику председничких избора који су одржани 2000. године у САД. Суд је пресудио да је предложени начин поновног пребројавања гласова, који је предложио Врховни суд Флориде, у супротности са одредбом о једнакој законској заштити четрнаестог амандмана Устава Сједињених Америчких Држава, те да се у законском року не могу примијенити други начини пребројавања. Тројица судија су сматрала да је Врховни суд Флориде, у својој пресуди, прекршио и члан II устава, јер је погрешно протумачио изборне законе Флориде.

Ал Гор је, наиме, тражио ручно пребројавање гласова у само 4 округа Флориде, у којима Демократска странка традиционално има већу подршку, али није тражио пребројавање у оним окрузима који су наклоњенији Републиканцима.

Након ове пресуде 25 електорских гласова Флориде је додијељено Џорџу Бушу, који је тако укупно освојио 271 електорски глас, док је Ал Гор имао 266 електорских гласова.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]