Пређи на садржај

Васкуларна хирургија

С Википедије, слободне енциклопедије

Васкуларна хирургија је медицинска специјалност и грана хирургије која се бави хируршким лечењем болести крвних судова изузев крвних судова лобање, мозга, кичмене мождине, кичме којим се бави неурохирургија и крвних судова срца којим се бави кардиохирургија. Све већи број болести крвних судова (вена и артерија) може се успешно лечити инвазивним, а последњих деценија и минимално инвазивним методама захваљујући све већем развоју технике и помоћних уређаја за третман. Међутим уз добру опрему васкуларне хирургије, за успешно функционисање и даље захтева добро познат стандард: добро хируршког знања, богато стручно искуства и примену микроскопске технике, тј. вештину извођења операција под микроскопом са великим увећањем.

Болести које лечи васкуларна хирургија[уреди | уреди извор]

Васкуларна хирургија се бави конзервативним и оперативним лечењем болести артеријских крвних судова и вена, као и последицама ових болести (анеуризма, ране на потколеницама, дијабетично стопало ...).

Индикације/болести Процедуре
Анеуризма трбушне аорте (AAA) Хирургија аорте

Ендоваскуларно лечење анеуризме (EVAR)

Стеноза каротидне артерије Ендаректомија каротиде

Уградња каротидног стента

Проширене вене Уклањање вена

Склеротерапија

Еноваскуларна терапија ласером

Амбулантна флебектомија

Периферна артеријска оклузивна болест Ангиопластика или стентовање

Васкуларни бајпас

Ендаректомија

Атеректомија

Акутна исхемија удова Балоне емболектомија

Тромбектомија

Уградња васкуларног графта

Дисекција аорте Хирургија аорте

Ендоваскуларна репарација грудне анеуризме (TEVAR)

Циљ, трајање и структура специјализације[уреди | уреди извор]

Циљ

Специјализација из васкуларне хирургије је образовни процес у току ког специјализант добија теоријско и практично знање из подручја хируршког и васкуларног лечење (превенцију, дијагнозу, процену, терапију, интензивну негу и рехабилитацију) пацијената са повредама и болестима крвних судова.[1]

Такође специјализација оспособљава будуће васкуларне хирурге за савремене облике лечење болести крвних судова укључујући екстракранијалне делове каротидних и вертебралних артерија, болести аорте и других крвних судова грудног коша и трбуха и периферних крвних судова.

Трајање

Специјализација траје пет године.

Структура специјализације

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Поглавље 12. Неурохирургија У: Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС, бр. 107/05, 72/09 - др. закон, 88/10, 99/10, 57/11, 110/12 - УС и 119/12)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Michael Staudacher: Sternstunden in der Gefäßchirurgie. Wien 2006.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]