Видиковац Мај

С Википедије, слободне енциклопедије
Поглед на меандре Влтаве из видиковца.

Видиковац Мај се налази око 1 км западно од села Телетин у Чешкој Републици. С овог стеновитог видиковца пружа се један од најпознатијих погледа на меандре реке Влтаве. Погледи са овог видиковца могу се видети на многим туристичким брошурама и календарима посвећеним лепотама долине Влтаве.

Приступ[уреди | уреди извор]

Видиковац је доступан са споредног пута од око 1,5 км од жутог туристичког знака који води од Телетина до Требсина.[1] Стаза се може скратити за око 1 км ако се иде оригиналним земљаним путем који сада води преко пашњака с електрооградом до шуме, где се по доласку у шуму спаја на некадашњи жути туристички знак који води до видиковца.[2][3]

Превоз[уреди | уреди извор]

Преко села Телетин постоји редовна аутобуска линија, од 2004. године линија интегрисаног транспорта Прага број 438, која је заменила претходне линије 200606 (Праг - Штјеховице - Рабине, Мерин) и 200607 (Праг - Штеховице - Крнане - Високи Ујезд). Викендом аутобус иде свака четири сата.[4]

Тренутно (2021. године) је идеално путовати аутобусом који саобраћа до Крњани/Телетин сваких сат времена са железничке станице Смихов у Прагу. У Телетину постоји веома ограничен број паркинг места, а паркирање контролише чешка полиција из оближњег града Тинец над Сазавоу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Luboš Moravec: Vyhlídka Máj, iTras.cz, poslední aktualizace 7. října 2013, přístup v červnu 2020
  2. ^ Ke Smetanově vyhlídce už se nedostanete. Majitel pozemku nechal okolí oplotit kvůli úrazům a nepořádku, iRozhlas.cz, 25. 6. 2020, gak (Gabriela Knížková)
  3. ^ Na známou Smetanovu vyhlídku se už turisté nepodívají. Majitel pozemku nechal její okolí oplotit, Lidovky.cz, 25. 6. 2020, luj (Liboš Jursa)
  4. ^ Jízdní řád, SilverJet by Team Silver, snímek stránky z 11. června 2020 21:20:14 GMT

Спољашње везе[уреди | уреди извор]