Википедија:Вулгарности

С Википедије, слободне енциклопедије

Речи и слике које би други читаоци Википедије могли да сматрају увредљивим, вулгарним или непристојним треба користити ако, и само ако би њихово изостављање учинило чланак мање информативним, релевантним или прецизним, и уколико не постоји подједнако одговарајућа замена. Укључивање информација о увредљивом материјалу је део Википедијине енциклопедијске мисије; али увредљивост није.

У оригиналном садржају створеном за Википедију, вулгарност треба да се појави или у свом пуном облику, или не треба да се појављује уопште; речи никад не треба цензурисати замењујући слова цртицама, звездицама или сличним знацима. Ипак, приликом цитирања релевантних спољашњих извора, постављање цитата у његовом изворном облику надмашује претходну смерницу. Уколико је то потребно, можете напоменути да је изостављање неких слова урађено у изворном цитату, назначивши то на овај или онај начин ван цитата, или једноставно стављањем [sic].

Дискусије о укључењу непристојне слике или вулгарности су често веома острашћене. Као и у свим дискусијама на Википедији, од пресудног је значаја да се све стране понашају учтиво и претпоставе најбољу намеру. Речи као „порнографија“ или „цензорство“ лако загреју расправу и треба их избегавати. Објективна терминологија је кориснија од субјективне терминологије.