Википедија:Захваљивање

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Два захваљивања (зелене иконице са осмехом) у обавештењима

Захваљивање је систем обавештавања које омогућује међусобно давање позитивне повратне информације на Википедији. Ово је брз начин слања поруке 'хвала' другим корисницима који праве корисне измене – једноставним кликом на везу 'Захвали се' у одељку историје страница.

Тим за међусобне односе корисника Задужбине Викимедија (Editor engagement team) развио је ову малу алатку да охрабри продуктивне доприносе MediaWiki пројектима. Први пут се појавила на страници MediaWiki.org, а на енглеској Википедији је имлементирана 30. маја 2013. године.

Чему служи захваљивање?[уреди | уреди извор]

Изглед опције

Позадина настанка ове опције је у томе да је на Википедији лако вратити лоше измене кликом на опцију "Поништи" (види још: враћачи), али показати респект за рад других корисника није на исти начин био омогућен. Неслагање са изменом се мења у историји измена чланака и то је добро, јер штити енциклопедију од преоптерећења наглим и лошим изменама.

Међутим, када је измена добра, није било начина да се на то брзо и ефикасно реагује. Раније је то било могуће само одласком на корисничку страну корисника који је дао добар допринос и остављањем поруке на страни за разговор. То захтева више корака и енергије, и није функционално у случају мањих измена – на пример исправке грешака у куцању, за шта не могу да се дају споменице али су итекако важне.

А шта ако неко уопште нема времена да пише личне поруке, а жели да се захвали?

Све што такав корисник треба да уради је да кликне на везу "Захвали се".

Захваљивање се јавља као опција у историји измена

Шта захваљивање јесте и шта није[уреди | уреди извор]

Захваљивање је опција у одељку историја измена, а појављује се дотичном кориснику на списку обавештења на врху странице. За ову опцију треба да будемо улоговани. Порука о захваљивању се јавља искључиво кориснику коме је намењена.

Наслов ове опције је "Пошаљите захвалницу овом кориснику" а кликом на то, појави се опција потврђивања одлуке. Након извршене радње се порука измени у "захваљено" те тако улази у историју уређивања чланка.

Задужбина Викимедија сматра да ова опција охрабрује нове кориснике у њиховим критичним првим корацима уређивања на Википедији.

Ову опцију није могуће злоупотребити за промоцију чланака, и она се може чак и искључити, ако корисник лично сматра да су те поруке ометајуће.

Како се искључује[уреди | уреди извор]

Ако се не жели примати оваква порукица, може се искључити у подешавањима обавештења. Иди на кориснички таб обавештења.