Tooltip

Са Википедије, слободне енциклопедије

tooltip или infotip или hint је уобичајни елемент Графичког корисничког интерфејса. Користи се у комбинацији са курсором. Када корисник курсором пређе преко објекта, а да не кликне на објекат, tooltip се може појавити - мала "мали правоугаоник" са информацијама о ставци преко које је прешао курсор.[1][2]Tooltips се обично не појављује на мобилним оперативним системима, због тога што немају курсор (мада tooltips се може појавити када се користи миш).

A web browser tooltip displayed for a hyperlink

Варијанте[уреди | уреди извор]

Заједничка варијанта, нарочито у старијим програмима, приказује опис алата у статусној траци. Још један систем, на старим Маc ОS верзијама, који има за циљ да реши исти проблем, али на мало другачији начин, је ballon help. Microsoft је измислио још једну етикету ScreenTip и користи га у својој крајњој корисничкој документацији[тражи се извор].

Примери[уреди | уреди извор]

Демонстрације коришћења tooltip превладавају на веб страницама. Многи графички веб прегледачи приказују атрибут title HTML елемената као tooltip када корисник пређе курсором изнад тог елемента; у таквим прегледачима је могуће прећи преко Википедиа слика и hyperlink-ова и видети како се tooltip појављује. Неки прегледачи, посебно Microsoft's Internet Explorer (пре верзије 7), ће такође приказати alt атрибут слике као tooltip на исти начин, ако је alt атрибут наведен и title атрибут није. Ово је некоректно понашање alt атрибута према W3C спецификацији [3] Ако је title атрибут такође наведен, то ће променити alt атрибут са tooltip садржајем.[тражи се извор]

CSS, HTML, и JavaScript дозвољавају веб дизајнерима да креирају прилагођен tooltip.

Име[уреди | уреди извор]

Термин tooltip пореклом из старијих Microsoft апликација (као Microsoft Word 95), који је имао toolbar, где померањем миша преко тастера (иконе на траци са алаткама) показују те tooltip-ове , кратак опис функције алатке у toolbar-у.[тражи се извор]. Однедавно , ова објашњења се користе у различитим деловима са интерфејсом, не само на tollbar-у.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tooltip Definition”. TechTerms.com. Приступљено 13. 5. 2014. 
  2. ^ Microsoft website of tooltip
  3. ^ „HTML img alt Attribute”. W3Schools. Приступљено 6. 9. 2014. 

Шаблон:Graphical control elements