Пређи на садржај

Википедија:Избјегавајте неодређене тврдње

С Википедије, слободне енциклопедије

Неодређене тврдње су тврдње попут „неки људи кажу...“ или „Научници су открили...“ исл. Проблем са неодређеним тврдњама је што је другим сарадницима тешко да пронађу референце за њих и да их провере, а чланак губи на прецизности и вјеродостојности.

Проблеми[уреди | уреди извор]

Неодређене тврдње могу се тако написати да уопштено говорећи јесу тачне али се из њих добија погрешан закључак. На примјер, реченица „Београд је најљепши град на свијету“ се може преобличити у „Неки људи тврде да је Београд најљепши град на свијету“, што би засигурно било тачно (неки људи заиста кажу) али читалац тако може бити обманут да је то увријежено мишљење. Чланци на тај начин могу постати плодно тло за пропаганду, неистините тврдње исл. Све што је понекад потребно је да се испред неистините или несигурне тврдње дода је: „Научници су утврдили да...“ и читалац ће је вјероватно узети здраво за готово.

Још један проблем који се јавља са неодређеним тврдњама је што од општепознате истине може направити контроверзу. На примјер, реченица „Неки људи тврде да је Елвис Пресли био познат пјевач.“ непотребно поставља питање да ли је тврдња истинита, иако је опште познато да јесте.

Исправљање[уреди | уреди извор]

Неодређене тврдње се могу поправити на неколико начина. Уколико је тврдња засигурно тачна, потребно је уклонити ријечи које је чине неодређеном. Уколико би за ту тврдњу били потребни извори, додајте изворе и објасните који научници, људи, критичари итд. тврде то што тврде.

Уколико читалац википедије примијети неодређену тврдњу, а сам није упознат са темом или из неког другог разлога није у стању да је поправи, препоручљиво је такву тврдњу макар обиљежити да би је други корисници могли лакше примијетити. За обиљежавање се може користити шаблон {{неодређено}}.